Boekrecensie

De nachtegaal – Kristin Hannah

Wiegelied – Cilla & Rolf Borjlind

De laatste tijd heb ik weer een paar mooie boeken gelezen. Ik review er twee voor je in deze blogpost. Het wordt weer mooi(er) weer en dan probeer ik elk moment dat ik kan buiten te gaan zitten met een boek. Ik lees in deze maanden dan ook beduidend meer dan dat ik dat doe vanaf het najaar.

In het najaar/winter lees ik vaak een half uur tot een uur voordat ik ga slapen. Ook dan lees ik dus best wat boeken uit maar in het voorjaar/zomer gaat het zeker twee keer zo snel om dan van de vakantie nog maar te zwijgen, hahaha dan doe ik gewoon niets anders dan alleen maar boeken lezen. Heerlijk!

Zoals gezegd twee boeken deze keer. Het tweede boek (Wiegenlied) is onderdeel van een serie en kun je het beste ook als zodanig lezen en het eerste boek gaat over de tweede wereldoorlog.

De nachtegaal Kristin Hannah

De Nachtegaal – Kristin Hannah

Over het boek:

De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede maar moeizame band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten. Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Als ik geen thrillers lees mag ik graag een boek over de tweede wereldoorlog erbij pakken. Wat een moedige mensen had je toch in die tijd en wat een zwaar leven is het geweest gedurende de oorlogsjaren. Gelukkig kunnen wij ons daar geen voorstelling van maken. Het boek telt ruim 400 pagina’s maar heeft een aardig lettertype en leest makkelijk weg. Spannend is het zeker maar geen thriller. De oorlog wordt goed beschreven (voor zover ik dat kan beoordelen uiteraard) en je voelt bijna de beklemmende sfeer. Naar maar toch ook een mooi boek. Als je van dit genre houdt zeker waard om te lezen. Aan het einde moest ik toch echt even huilen. Prachtig boek.

Je kunt het hier kopen als paperback en hier als ebook

Wiegelied Cilla & Rolf Borjlind

Dan Wiegelied van Cilla & Rolf Borjlind. Met smacht zat ik al op het volgende deel van de Stilton en Ronning reeks te wachten. Ik kijk op het moment naar Springvloed op NPO 3 op de zaterdagavond en dat is een bewerking van het eerste boek. Ik heb daar ook een recensie over geschreven (klik hier). Rete-spannende serie (excuse my French) echt goed als je net als ik van Scandinavische thrillers houdt.

Dit is alweer deel  4:

Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen.

Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.

Dit boek is meer van deze tijd en speelt haarfijn in op de vluchtelingen problematiek die we nu zien. Want hoe kwetsbaar zijn die kinderen die door hun ouders alleen op reis worden gestuurd voor een betere toekomst? Heel naar maar o, zo waar en ik denk ook zeker dat deze kinderen voor mensenhandelaars een makkelijk doelwit zijn. Heel spannend geschreven weer. Je kunt -als je het hele verhaal van de hoofdpersonen wilt snappen- het beste de hele serie lezen maar ik denk dat je hem ook best ‘los’ kunt lezen. Ik vind dat wat lastig beoordelen omdat ik dus de hele serie heb gelezen en dus helemaal ‘in het verhaal van de hoofdpersonen zit’. Absolute topper weer dit boek.

Je koopt het boek hier als paperback en hier als ebook.

Geniet van je spaarzame leesuurtjes!

Annette

*Dit artikel bevat een affiliate link*

5 thoughts on “Boekrecensie

  1. Fijne leestips weer Annette! De beklemmende sfeer van de oorlog, ik voel precies wat je bedoeld. Dan ga ik altijd nadenken hoe ik door zo een tijd zou komen. Het lijkt mij echt verschrikkelijk al denk ik dat ook veel mensen gewoon tot de orde van de dag doorgaan met wat zij “normaal” ook doen. Maar toch… . Heerlijk, lezen. Ik ben bijna aan het eind van “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween” van Jonas Johansson. In het begin moest ik even stoeien om er doorheen te komen maar daarna werd ie steeds leuker!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s