Ann(ette) geeft advies #4

Aanbieding/Contract

Hoera! Het is zo ver, je word gebeld met het verlossende woord. Je hebt de baan. Nu is het natuurlijk heel makkelijk omdat je (waarschijnlijk) enorm opgelucht bent, direct akkoord te gaan met wat je aangeboden wordt. Niet doen.

Ann Ages Gracefully

Als het goed is wordt er wellicht tijdens het telefoongesprek kort wat dingen tegen je gezegd (wanneer ze graag willen dat je begint) en wellicht ook wel over salaris gesproken. Roep niet gelijk, dat is goed maar vraag of ze het even op de mail willen zetten zodat je het even op je kunt laten inwerken en goed kunt nadenken.

Is het je eerste baan? Lees dan goed het contract door, staan al je gegevens er juist in? Wordt er een salaris genoemd? Is dit bruto/netto, per week per maand of per periode? Vaak staan er ook andere dingen in vermeld als een proeftijd (alleen mogelijk bij contracten die langer dan 6 maanden worden aangegaan), is er een (non) concurentiebeding (oftwel wordt het je verboden om na het contract bij/in een soortgelijk bedrijf of soortgelijke functie te werken). Lees dit allemaal goed door, het is belangrijke informatie en ga niet met alles ‘blind’ akkoord.

Dit zijn echt punten waar je even goed op moet letten want sommige werkgevers zijn heel creatief met hun contracten. Als er dingen niet duidelijk zijn bel dan even op en vraag om opheldering. Doe dit ook als er dingen niet kloppen of anders zijn zoals je wellicht hebt afgesproken. Teken pas je contract als dit allemaal helder en duidelijk is. Misschien kun je een vriend(in) of familielid ook even laten kijken of het allemaal klopt.

Anne advies (11)

Wil je nog onderhandelen over het salaris? Het ligt een beetje aan de werkgever of dit mogelijk is of niet. De meeste werkgevers werken met (vaste) loonschalen maar uiteraard kun je het altijd proberen. Sommige werkgevers proberen ook ‘voor een schijntje’  iemand op contract te krijgen en het is mijn mening dat het lastig is om daar nadat je het contract hebt getekend nog iets aan te veranderen. Ook is het vaak zo dat als je eenmaal ergens werkt je een jaarlijkse salarisverhoging kunt krijgen maar dit is meestal een correctie-inflatie of een cao gebonden afspraak. Veel invloed heb je hier dus ook niet op, al moet je vaak wel een voldoende tot goede bijdrage leveren om hiervoor in aanmerking te komen maar ik denk dat dat wel logisch is.

Bij het bedrijf waar ik werk onderhandelen we bijna niet op salarissen. We geven de kandidaten een eerlijke beloning passend bij hun functie en ervaring. Ook kijken we naar de salarissen van de overige teamleden. Het moet allemaal passen om geen ontevreden mensen te krijgen dus we zullen niet enorm veel meer betalen maar ook niet enorm veel lager dan de overige leden van het team want dit komt altijd uit en vinden we gewoon naar de kandidaten toe niet eerlijk.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips/adviezen hebt gehad de afgelopen weken. Als er behoefte is wil ik best nog een Q&A doen dus vraag maar raak. Je mag me ook altijd even een mail sturen als je je vraag niet onder de comments wilt zetten.

Lees hier deel

1 het CV

2 de motivatiebrief

3 het gesprek

Veel succes in je nieuwe baan en maak er wat van!

Annette

6 thoughts on “Ann(ette) geeft advies #4

  1. Hahaha leuke foto’s. Alles ‘blind’ akkoord dat lijkt me dodelijk als je dat doet. Goed door lezen en verder onderzoeken is een goede! Onderhandelen wat je salaris is blijft lastig vind ik. Maar ieder bedrijf is ook anders zoals je zegt.

    Like

  2. Zeker leuke foto’s! Wat een ander mens met een bril. Ik herken mijzelf nauwelijks als ik mijn leesbril op heb.
    Goede tips voor de mensen die werk zoeken. Vooral dat onderhandelen. Ik denk dat als je een goede vooropleiding heb gehad en ervaring (in die branche) je altijd een streepje voor hebt.
    Wat ik altijd zo jammer vind is dat bij veel advertenties “ervaring vereist” staat… dat heb ik standaard niet. Zelfs als ze een verkoopster bij een drogist/kledingzaak zoeken. Ik vind dat zo jammer, zoiets lijkt mij best leuk. Maar ik ga nu eerst verder griepen… man, wat voel ik mij belabberd 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s