Ann(ette) geeft advies #2

Motivatiebrief

Je CV is nu op orde (zie mijn vorige artikel). Dan is de vraag stuur je een motivatiebrief mee of niet? Dat kun je het beste even per sollicitatie bekijken. Er gaat natuurlijk veel online tegenwoordig en soms is het mogelijk om 1 document te uploaden (je CV) en dan is het systeem beperkt en kun je bijvoorbeeld geen brief meesturen. Daarom zet ik ook altijd een stukje motivatie in mijn CV.

Is er wel een mogelijkheid om een motivatiebrief mee te sturen dan is dat een goede manier om jezelf nog even wat extra ‘aan te prijzen’  en om je kwalificaties beter toe te lichten. Zorg dat je motivatiebrief niet langer is dan 1 pagina. Houd het beknopt anders wordt het waarschijnlijk niet gelezen.

 ann ages gracefullyVertel kort en krachtig waarom jij de juiste persoon bent voor de functie en geef duidelijk aan over welke capaciteiten je beschikt. Aandikken mag, liegen niet :). Het is niet makkelijk (tenzij je een echte sales persoon bent) om jezelf aan te prijzen. Het zit niet in onze aard. We zijn liever wat bescheiden. Denk eraan dat als jij het niet doet een ander waarschijnlijk wel. Zorg dat je opvalt. Er mag best humor in je brief zitten (kijk wel even of dit gepast is voor de functie waarop je reageert natuurlijk 🙂 ). Worden er kwalificaties gevraagd waar je niet over beschikt meldt dat dan ook en geef aan dat je bereid bent om een training te volgen of dat je dingen snel eigen kunt maken dus dat je het niet als een probleem ziet (geef een voorbeeld als het kan).

Let goed op taal- en spelfouten en uiteraard kun je als je eenmaal een goede motivatiebrief hebt gemaakt deze telkens opnieuw gebruiken en alleen aanpassen daar waar nodig.

Hier zit ook gelijk de grootste valkuil voor de meesten. Want ik krijg brieven binnen met teksten als: Het is mijn grote droom om voor een bedrijf als Nike te werken (ik werk bij adidas). Of iets als: Ik vind Starbucks echt een fantastisch merk en zou me dan ook graag bij jullie aansluiten ( 🙂 ).

Tsja…..soms ben ik in een melige bui en dan mail ik toch even terug  dat ze helaas hun brief aan het verkeerde bedrijf hebben gericht. Flauw natuurlijk maar je snapt dat het voor ons als ontvangers ook echt wel een doorn in het oog is. Het zijn slordigheidsfoutjes die niet nodig zijn. Vooral als er in een functie om een bepaalde mate van efficiëntie wordt gevraagd zijn dit soort domme fouten echt een dood-doener en zul je de baan hoogstwaarschijnlijk aan je neus voorbij zien gaan.

Laat je brief dus altijd even nalezen want zelf lees je er soms overheen als je de brief al tig keer hebt nagelezen en gecontroleerd.

Oke, je brief en CV zitten op de post (nou ja, zijn verstuurd) en nu is het afwachten of je een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Daar gaat het volgende artikel over.

Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust!

Annette

11 thoughts on “Ann(ette) geeft advies #2

 1. Wat ik zo jammer vind is dat er geen taalfouten in mag zitten. Wordt er geen misbruik van gemaakt? Ik bedoel dat er mensen zijn die het wel goed vinden om een tijdje bij huis te zijn maar wel verplicht moeten solliciteren. Die maken, denk ik, bewust typefouten zodat ze afgewezen worden. En mensen die zo graag willen werken maken door de zenuwen een typefout. Kun je daar door heen lezen? Lijkt mij heel moeilijk om er onderscheid in te vinden. Dat is immers een risico. Of zie ik dat verkeerd?

  Like

  • Hi Claudy, een klein taalfoutje of een typo kan iedereen overkomen en daar zul je echt niet op worden afgewezen. Maar als een brief vol staat met fouten is het gewoon heel vervelend lezen. Meestal kun je (wellicht met een beetje ervaring) echt wel onderscheiden wie alleen een brief stuurt voor het ‘verplicht’ solliciteren en wie niet. Meestal straalt dat al van de brief af en doet diegene echt geen moeite om zich voor te stellen of interesse in de functie. Die pik je er zo tussenuit.

   Like

  • Ik kan een boek schrijven over wat mensen soms in brieven zetten. Daar zakt je broek van af hahaha ik heb vorig jaar een presentatie op een ROC gegeven daar hadden we ook even een paar leuk ‘ doe maar niet’ voorbeelden in verwerkt 🙂

   Like

 2. Zelf ooit ook op een personeelsafdeling gewerkt. Daar kregen we vaak de opdracht om motivatiebrieven niet te bekijken en alleen naar het CV te kijken of er bepaalde kwalificaties in stonden.
  Sindsdien heb ik zelf ook niet meer zoveel werk gemaakt van een motivatiebrief (als die misschien toch niet gelezen wordt). Ik stuurde nog wel een heel beknopt begeleidend mailtje mee en dat viel vaak goed vanwege die beknoptheid. Ik kreeg dan weleens opmerkingen als: “Jij begrijpt tenminste dat we niet de tijd hebben om hele brieven te gaan zitten lezen”.
  Dat scheelde mij werk en het scheelde de lezer tijd!

  Like

 3. Ik doe ook een stuk HRM en sollicitatiebrieven lezen vind ik een van de leukste dingen om te doen. Ik ga prat op subtiele humor. Daarmee onderscheiden mensen zich.

  De zin waarmee ikzelf al bij menig bedrijf ben binnengekomen:

  ‘Ik ben in het bezit van een gezonde dosis humor. Ook al valt dit niet af te leiden uit de droogte van deze brief.’

  (Deze zin rouleert al heel lang in mijn vriendenkring. En vaak met succes!)

  Like

 4. Pingback: Ann(ette) geeft advies #4 | Ann Ages Gracefully

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s