Ann(ette) geeft advies #1

Ik krijg als HRM-er best veel vragen over solliciteren, het schrijven van je CV etc. Dus ik dacht wellicht is het handig als ik een aantal artikelen schrijf met daarin advies en tips over hoe ik als HRM tegen dit soort dingen aankijk. Je hoeft het niet met me eens te zijn of mijn advies ‘blind’ op te volgen. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt (even als kleine disclaimer). Ik start met het opmaken van je CV.

Ik zie dagelijks CV’s voorbij komen in allerlei vormen, kleuren, formaten. Ze lezen niet allemaal even makkelijk en daarom wil ik je graag wat tips geven over hoe wij als HRM’s naar CV’s kijken en deze screenen.

Anne advies (2)

Het is best lastig voor zowel de sollicitant (hoe zorg ik dat mij CV bekeken wordt) als voor ons HRMers (ik zie door de bomen het bos niet meer) om een CV snel en goed te beoordelen. Wij krijgen bij ons bedrijf gemiddeld 100 reacties op elke vacature die we plaatsen. Als je 1 vacature hebt is dat prima, heb je er een stuk of 10 dan is het bijna een dagtaak. We moeten dus (helaas voor de kandidaten) binnen een paar minuten die steekwoorden of die ervaring uit je CV kunnen pikken waar we naar op zoek zijn. Pas dan zullen we grondig het hele CV gaan doornemen.

Ik begin even bij de persoonlijke gegevens waar een CV meestal mee begint. Ik hoor veel geluiden en zie het ook in de praktijk dat mensen niet langer hun geboortedatum op hun CV zetten. Mensen denken (soms terecht) dat ze worden afgewezen als men ziet dat ze 40+ zijn. Ik snap jullie (als sollicitant) heel goed maar aan de andere kant als ik lees dat iemand in 1988 is afgestudeerd en vervolgens 20 jaar ervaring op zijn CV plaatst kan ik echt wel uitdoktoren dat iemand boven de 40 is. Tevens is een geboortedatum voor mij een cruciale in combinatie met de nationaliteit.

Anne advies (7)

Ik zal even uitleggen waarom. Als je solliciteert bij een internationaal bedrijf zoal waar ik werk krijg je dus ook sollicitaties van over de hele wereld. Als wij mensen aan willen nemen die van buiten de EU komen moeten wij een werkvergunning aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld dus ook voor mensen met de Turkse nationaliteit. Om een werkvergunning te krijgen moet je aan een bepaald salaris voldoen en daarvoor heb ik de leeftijd van de kandidaat nodig. Je hebt namelijk een bedrag dat je minimaal moet betalen als iemand onder de 30 is en ook voor 30+. Ook moeten wij weten of iemand bijvoorbeeld in Nederland is afgestudeerd dan geldt er weer een andere salarisnorm. Voor mij is het dus belangrijk dat ik in 1 oogopslag kan zien uit welk land de kandidaat komt en hoe oud hij/zij is.

Wij werken met loonschalen en als het niet past dan heeft het voor ons geen enkele zin om de kandidaat uit te nodigen voor een gesprek omdat we weten dat we nooit een werkvergunning kunnen krijgen. Ben je Nederlandse dan heb je met deze regels natuurlijk niet te maken. Wel kijk ik altijd naar de huidige team samenstelling en of iemand daarbij zou passen. Ik selecteer niet op leeftijd, dat zou 1) discriminatie zijn en 2) zonde als je iemand die wellicht een waardevolle aanwinst voor je bedrijf kan zijn afwijst omdat hij te oud (of te jong) is. Ik weet dat dit niet bij alle bedrijven zo gebeurt, maar ik kan alleen voor mezelf spreken.

Dan de vraag of je een foto op je CV moet plaatsen of niet. Ik heb zelf wel een foto op mijn CV en ik raad het ook wel aan. Het is leuk om even een blik te kunnen werpen op de kandidaat. Zorg wel voor een goede foto. Geen vakantiekiekje waar je met een cocktail of sigaret opstaat of met ontbloot lijf (echt het gebeurd). Ook geen foto waarop we kunnen zien dat je iemand eraf hebt geknipt/gefotoshopt. Zorg voor een leuke portretfoto waar je goed opstaat (paspoortfoto zou ik ook afraden, die zijn meestal heel streng :)).

Vervolgens zou ik op je CV een korte motivatie opnemen. In een paar zinnen vertel je waar je voor staat, wie je bent en wat je belangrijk vind. Ik geef even een voorbeeld wat ik op mijn CV heb geschreven. Sorry het is in het Engels maar ik hoop dat jullie hiermee een beeld krijgen wat ik bedoel.

I have been working for 25 years, in several big firms and corporations, where I have been able to work in diverse and multicultural environments. I have worked in multinational corporations like adidas Group (Sports Goods Industry) Alcatel-Lucent (communications industry) and Sony Music (entertainment industry).
During my time with these organizations I have been able to work on both sides of Human Resources (operational as well as strategically). The diversity of professional experience has given me the opportunity to develop skills in different areas of the company like project management, business development, and management development and has empowered my multidisciplinary profile.
I am convinced about the human potential of each person. Behind decisions-making and processes, there are people. This is the reason why, in the last 20 years,  I have focused my career on HR.

Vaak zie je namelijk dat bedrijven hun sollicitatieprocedure online hebben geregeld. En kun je met het uploaden van je CV reageren op een vacature. Er is niet altijd de mogelijkheid om een motivatiebrief (komt een volgende keer aan de beurt) mee te sturen en zo laat je toch weten wie je bent en waar je voor staat.

ann ages gracefully

Ik kan me voorstellen dat dit best een lastig stukje is om te maken. Neem er dus echt goed te tijd voor en zorg dat je wellicht ook familie/vrienden het even laat lezen om ervoor te zorgen dat het echt reflecteert wie jij bent.

Vervolgens maak je een overzicht van je werkervaring. Begin altijd met de meest recente. Daar zijn wij namelijk naar op zoek. Het is belangrijk voor ons om te lezen wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Alle ervaring die ouder is dan 5 jaar is echt van ondergeschikt belang. De technologie en de wereld staan niet stil en dus is je ervaring die ouder is vaak echt niet meer (up to date/goed) bruikbaar of relevant. Natuurlijk is het goed om te lezen als je een bepaalde ervaring in een bepaalde branche of industrie hebt opgedaan maar het daadwerkelijke takenpakket is waarschijnlijk niet meer van deze tijd. Dus ja, er wordt zeker naar gekeken maar je meest recente ervaring is echt het meest belangrijk zorg dus dat die wat uitgebreider aan bod komt en laat zien wat je competenties zijn, de ervaringen die wij vragen goed uitgelicht zijn zodat wij ze oppikken tijdens het screenen.

Vervolgens benoem je nog je opleidingen, relevante trainingen die je hebt gevolgd en de talen die je spreekt. Als je wilt kun je ook nog eventuele hobby’s benoemen, maar sla hier niet in door (ik kan je voorbeelden geven waarvan de tranen spontaan over je wangen rollen).

Laat je CV doorlezen door anderen om te zien of hij netjes is, geen spelfouten bevat en duidelijk. Gebruik een duidelijk format en ga niet met kleurtjes of moeilijk leesbare fonts  aan de slag. Houd het professioneel.

Poe, lang artikel en ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik hoop je hiermee een beetje wegwijs gemaakt te hebben.

Heb je specifieke vragen stel die dan gerust bij de comments of als je liever per mail reageert kan dat natuurlijk ook. Je vind mijn email adres in de zijbalk.

Annette

p.s. met dank aan mijn collega’s van recruitment Maria en Carola voor het checken van mijn artikel!

 

10 thoughts on “Ann(ette) geeft advies #1

 1. In 2002 werd ik ontslagen vanwege reorganisatie ( de waarheid was eigenlijk domme grote flaters van managers) Heb een jaar in de ww gezeten. Stressvolle tijd was het vooral als je een eigen huis hebt. Ik heb me suf gesolliciteerd waarbij sommige bedrijven totaal niets van zich lieten horen. Dat vind ik niet kunnen omdat je er tijd, geld etc aan besteed. Ik had ook een kritieke leeftijd (32). Misschien dat de bedrijven dachtten dat ik dan part time wilde gaan werken of dat ik kinderen wilde. Dat kun je niet aangeven in een sollicitatie dat ik gewoon fulltime wil werken en geen kinderwens heb. Dus vandaar ook al die afwijzingen denk ik achteraf. Je kunt het immers niet hardmaken. Bellen ben ik geen heldin in. Vind ik niets. Totdat ik hoorde dat er bedrijf is die goed is voor de werknemers. Ik heb toen 5 keer gesolliciteerd in 3 a 4 maanden tijd. Blijkbaar zagen ze mijn naam zo vaak dat ze hadden uitgenodigd. Ik zorgde ervoor dat ik netjes uitzag en ze wilden mij wel een kans geven. Nu werk ik alweer ruim 9 jaar met veel plezier bij dat bedrijf.
  Mag je trouwens met “ik” beginnen? Ik dacht juist van niet.

  Like

  • Wat fijn dat je een fijne werkgever hebt gevonden Claudy. Ik vind het ook heel slordig als bedrijven niet de moeite nemen om even een afwijzing te sturen. Tegenwoordig gaat dat met de mail heel makkelijk en je kunt ook als je er geen tijd aan wilt besteden best even een nette standaard afwijzing maken. Dat weet de kandidaat waar hij/zij aan toe is. Ik heb geen probleem als iemand met ‘ik’ begint. Als je bijvoorbeeld zegt; Ik las uw vacature oid, nee hoor, geen probleem wat mij betreft.

   Like

 2. Ik vind het wel heel jammer dat er nog steeds zo gefocust wordt op leeftijd. Ofwel ben je te jong en onervaren ofwel ben je te oud en verwacht je te veel salaris. Ik vind dat spijtig. Nu je dat zegt van die loonschalen snap ik het natuurlijk ergens ook wel, maar toch, ik vind dat er in de eerste plaatst naar een persoon zijn talent en motivatie moet gekeken worden.

  Like

 3. Op dit met ben ik weer aan de slag. Maar sjonge…wat is dat solliciteren in de afgelopen 25 jaar veranderd! Ik herken het verhaal van Claudy. Maar je ziet…ik ben 47 en toch na een jaar weet aan de slag! Laten we hopen dat we langzaam uit de economische crisis komen (ondanks alle berichten over faillissementen in de detailhandel) en dat het steeds eenvoudiger en sneller gaat om een nieuwe baan te vinden. Top artikel! Dank je Annette.
  Groetjes Wendy

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Ann(ette) geeft advies #2 | Ann Ages Gracefully

 5. Pingback: Ann(ette) geeft advies #4 | Ann Ages Gracefully

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s