Ann(ette) geeft advies #3

Het sollicitatiegesprek

Het is gelukt! Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Goed gedaan want dit betekend dat je toch al behoorlijk ver in de procedure bent gekomen. Nu is het zaak om jezelf goed neer te zetten en een beetje te verkopen.

ann ages gracefullyLastig, ik weet het en ook ongemakkelijk voor de meeste van ons. Hoe kun je je voorbereiden op zo’n gesprek. Als je al iemand kent die bij het bedrijf werkt zou ik bij die persoon ten rade gaan en zo wat meer achtergrond informatie over te bedrijf proberen te krijgen. Vraag hoe de sfeer is, of er wellicht ook een bepaalde dress-code is? Dit is trouwens ook handig om te vragen als je wordt uitgenodigd voor het gesprek. Je wilt niet in de eerste minuut de plank al misslaan door je niet aan de kledingvoorschriften van het bedrijf te houden. Zorg altijd voor goed zittende kleding zonder vlekken of gaten en waar je je prettig in voelt en toch representatief bent. Als je nooit een rok of jurk draagt doe dit dan ook niet naar het gesprek. Je zult je niet prettig voelen en dat werkt zeker door.

Meestal wordt er tijdens een gesprek nog even naar je CV gekeken en zorg dus dat je dit goed kunt verwoorden. Vaak vraagt men naar een bepaalde ervaring die je daar hebt opgeschreven of worden er dingen gecheckt. Praat nooit negatief over een vorig werkgever. Ben je daar niet op goede voet vertrokken? Houd het bij een ‘neutraal’ antwoordt en geef aan dat jullie ieder je eigen weg op bent gegaan of dat je je niet kon vinden in de filosofie van het bedrijf of dat je geen ontwikkelingsmogelijkheden meer had, zoiets maar geen negatieve uitlatingen over het bedrijf of je teamleider ofzo, dat is echt not done.

Zorg ook dat je goed weet voor welke functie je komt. Is er een functiebeschrijving? Neem deze dan goed door en zorg dat je hier gerichte vragen over stelt en vraag om opheldering als dingen je niet duidelijk zijn. Dit is je kans en het zou zonde zijn als je later teleurgesteld bent/wordt omdat je bepaalde dingen niet wist/niet gevraagd hebt.

Meestal is er ook aan het einde nog wel wat tijd om vragen te stellen. Doe dat vooral – ook als je eigenlijk alles al gehoord hebt – probeer in elk geval dan nog  1 vraag te stellen en geef aan dat de rest van je vragen al beantwoordt zijn tijdens het gesprek. Vraag bijvoorbeeld naar de samenstelling van het team of vraag bijvoorbeeld aan de interviewer wat hij/zij zo leuk vindt bij het bedrijf?

Begin nooit over salaris tijdens dit gesprek dat is voor een ander moment.  Als men met je verder wilt zal er een aanbod volgen (of nog een 2e gesprek) waarin je dan vragen kunt stellen over salaris, vrije dagen etc. probeer het in dit gesprek het echt alleen over de baan zelf te hebben.

Tot slot even een paar no-brainers (zou je denken) maar die toch nog wel eens gebeuren: 1. Wees op tijd, liever te vroeg dan te laat. Ga je met het openbaar vervoer? Neem een trein/bus eerder (of 2) zodat je niet in de stress schiet als er onverhoopt problemen met het OV zijn (wat nogal eens gebeurd). 2. Fris jezelf even op als dat mogelijk is, ga naar het toilet bij aankomst (meestal moet je toch even kort wachten). Zorg dat je fris ruikt, geen lippenstift op je tanden hebt 🙂 bijvoorbeeld. Heb je toch een enorme regenbui moeten trotseren? Probeer jezelf toch te fatsoeneren. 3. Neem niemand mee naar het gesprek. Echt, het gebeurd dat mensen iemand voor steun meenemen….als je echt niet alleen kan/durft laat de persoon dan in elk geval buiten op je wachten en neem die persoon niet mee naar de receptie, dit geeft echt geen goede indruk. 4. Bedank aan het einde van het gesprek de persoon(en) die je hebben geïnterviewd, geef een hand (stevig, geen slappe hap) en zeg dat je uitkijkt naar een vervolg of dat je hoopt dat je de baan zult krijgen (als je nog steeds enthousiast bent natuurlijk, als je denkt, dit is niets voor mij dan bedank je alleen voor het gesprek). 5. Stuur eventueel later op de dag of de volgende dag even kort een email naar de persoon die je gesproken hebt om nogmaals te bedanken voor de tijd en dat je het  een leuk/goed gesprek hebt gevonden. Dit laatste hoeft niet maar kan soms net weer even de aandacht op je vestigen als er meerdere kandidaten zijn geweest.

En nu? Fingers crossed!

Heb je nog vragen? Laat het me weten, ik beantwoord ze graag.

Annette

13 thoughts on “Ann(ette) geeft advies #3

 1. De kledingtip, daar kan ik mij helemaal in vinden. Ook voor andere gelegenheden. Als ik iets draag wat er wellicht leuk uitziet maar ik voel mij niet echt “Babs” dan straal ik dat ook uit.

  Like

 2. Dat fris jezelf op, dat is een prima tip. Ik had ooit een sollicitatie tijdens een storm en kwam binnen met mijn mascara op mijn kin. Ik was al iets te laat, maar toen de receptioniste me adviseerde toch nog even naar het toilet te gaan, heb ik dat maar gedaan. Ik ben haar eeuwig dankbaar. En ja, ik kreeg de baan 🙂

  Like

  • Top! Het is mij ook een keer gebeurd maar ik was toen als kappers model meegeweest en een stuk van mijn haar was groen geverfd ai…. ik werd gebeld (intern) of ik over een uurtje op gesprek kon. Ik mijn haar helemaal nat gemaakt en in een strakke staart naar achteren. Eerste wat die manager zei: Green hair, great! hahaha en ja ik kreeg de baan ook. Gelukkig was het groen uitwasbaar en zat ik er op mijn eerste dag weer netjes bij.

   Like

 3. Wees op tijd en lekker fris en fruitig aankomen vind ik juist erg belangrijk. Je wilt toch indruk maken naast je kwaliteiten laten zien. Bedanken aan het einde van het gesprek dat kunnen veel mensen ook wel eens vergeten.

  Like

 4. ik werk nu in een winkel en vaak komen er jongere in groepjes vragen of we mensen zoeken. ik vertel ze dan altijd dat ze beter alleen langs kunnen komen en dan gelijk hun CV afgeven, i mean.. als je ergens gaat vragen of ze mensen zoeken is het toch handiger om na te denken en gelijk je CV mee te nemen? XD als je bewust op zoek bent dan. en te laat komen is inderdaad not done, tenzij de NS weer bezig is en je er echt niets aan kan doen lol. als je belt is er meestal wel begrip >_<

  Like

  • Ja, inderdaad Robin. Toen mijn kinderen een bijbaantje gingen zoeken heb ik ze ook een CV laten maken om mee te nemen en af te geven. Ze zagen er het nut niet van in op dat moment omdat er natuurlijk als je 15 bent nauwelijks iets op staat 🙂 maar het heeft zeker geholpen met een goede eerste indruk en tsja die groepjes…. hahaha peer pressure 😉

   Like

 5. Inderdaad goede tips! Zeker qua kleding; comfortabel is echt belangrijk..je moet jezelf kunnen zijn, maar op een goede representatieve manier. Nog een paar tips: niet teveel parfum, maar subtiel…je hebt ze er soms bij…hele zweem parfum in je neus en als het dan ook nog eens niet die persoon zijn/ haar geur is?! En let ook op je houding tijdens het gesprek. Niet je armen over elkaar (is gesloten houding), etc..gewoon ontspannen met handen op tafel of in je schoot kan ook. Wees geduldig met praten en niet te gretig en zorg dat je handen en nagels verzorgd zijn en geen nagellak die er al half af is….

  Like

 6. Goede tips! Het zal toch ook wel verschillen per bedrijf, een gesprek voor een bijbaantje bij de supermarkt zal toch wel heel anders zijn dan een hele hoge functie in een bedrijf. Dus toch ook een beetje aanvoelen en goed kijken naar wat voor situatie je ongeveer in terecht gaat komen.

  Like

 7. Pingback: Ann(ette) geeft advies #4 | Ann Ages Gracefully

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s