Friday Finds

Hakhoning

Vorige week was is met mijn ouders naar de Bazaar in Beverwijk. Ik was er al een paar jaar niet meer geweest dus leuk om weer eens naar toe te gaan. Het was ook nog eens prachtig weer dus een heerlijke dag gehad.

hakhoning

Mijn vader kocht een doosje hakhoning. Ik had daar dus echt nog nooit van gehoord dus dat wilde ik wel even proeven. Hmmm, lekker dus bij het volgende stalletje besloot ik zelf ook maar een doosje mee te nemen.

Google is your best friend dus thuis ging ik toch eens op zoek naar wat hakhoning nu precies is want er worden een hoop voordelen aan toe geschreven.

vogezenbrokken hakhoning

Hakhoning wordt bereid volgens een eeuwenoud recept. Het wordt ook wel verkocht onder de naam borsthoning of Vogezenbrokken. In de middeleeuwen werd het als hulpmiddel gebruikt bij verkoudheid, hoesten, keelpijn, keelontsteking en allerlei andere luchtweg aandoeningen. Hakhoning is al een eeuwenoud product dus. Van oorsprong werd het door monniken gemaakt in een abdij in Frankrijk. Abdij Sainte Marie de Fontfroide. Bij deze abdij hielden de monniken bijen en van de honing werd hakhoning gemaakt en daarom zie je de honing soms ook verkocht worden als ‘Vogezenbrokken’.

In 1847 kwam het recept van de hakhoning in handen van een familie in België. Door aangetrouwde familie van deze Belgische familie, kwam de hakhoning/Vogezenbrokken in Nederland terecht.

De hakhoning  wordt ambachtelijk gemaakt met zuivere bijenhoning van lokale imkers. Verder worden er 100% natuurlijke kruiden gebruikt. Geen allergenen of conserveermiddelen of andere kunstmatige toevoegingen.

Gluten en lactose vrij dus ook een lekker snoepje voor mensen die hier een allergie voor hebben. Ik nam een doosje mee in de smaak Menthol, heerlijk fris maar niet zo heftig als bijvoorbeeld Fishermans friend (dat vind ik zoooo vies). Lekker ook bij een kopje thee. Je laat een brokje even een beetje warm worden in je mond en dan wordt het zacht en kun je het opeten.

hakhoning vogezenbrokken

Ik vind het lekker en leuk om eens te proberen. Ik betaalde EUR 3,50 voor een behoorlijk grote bak. Ik denk dat je dit kunt verkrijgen op markten en bij natuurwinkels. Neem het zeker eens mee als je het tegenkomt.

Had jij hier al eens van gehoord?

Annette

12 thoughts on “Friday Finds

 1. Nog nooit van gehoord maar het klinkt wel erg goed! Vanmiddag in mijn pauze eens kijken. De naam alleen is al leuk. Hakhoning.

  Fishernans Friend vind ik ook zo smerig. Dat huilen in de reclame is alleen maar omdat de acteurs het ook niet met droge ogen weg kunnen krijgen.

  Like

 2. Jeetje, dat is maf! Ik was vorige week in een winkeltje in Schiedam waar ze ouderwets snoep verkochten en wij keken of ze ulevellen hadden voor mijn schoonouders.. die hadden ze niet dus borsthoning meegenomen. Ik herkende direct de foto!
  Ik vond het niet zo lekker, heel melig van smaak.. Mijn schoonvader was er blij mee 🙂

  Like

 3. Ik ken het wel, mijn moeder is ook iemand die dit soort dingen koopt. Ze wonen ook in een huis dat je kunt bestempelen als museum, hihihi… ik heb het ooit geprobeerd, maar denk dat ik jouw versie eens moet proberen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s