Friday Finds

Een zin per dag

Wie van jullie houdt er een dagboek bij? Ik vind het persoonlijk heel knap als je het kunt en vooral als je het kunt volhouden. Ik heb als kind wel dagboekjes gehad, en als tiener ook nog wel. Vaak begon ik vol enthousiasme aan een nieuw (en vooral vers) exemplaar maar ook even zo vaak raakte het weer in de vergetelheid. Nu is er van het Spectrum een nieuw soort dagboek namelijk Een zin per dag.

Een zin per dag

Dit lijkt me nog wel te doen. Je hoeft niet een heel verhaal op te schrijven. Kan natuurlijk wel als je het wilt en je hebt toch al snel een leuk herinneringsboek. Het is ook niet een ‘standaard’ dagboek maar omdat er vragen worden gesteld als wat zou je laatste 3-gangen menu op aarde zijn (echt, geen idee!) of een citaat dat je inspireert.

Een zin per dag

Je schrijft zo iedere dag het meest betekenisvolle van die dag op. Bij het beantwoorden van de vragen kun je denken aan een songtekst is, een foto, iets wat je hebt gegeten, een mooie zin die je las, een gedachte, een inspirerend gesprek, iets aardigs dat je voor een ander hebt gedaan, een compliment dat je kreeg, een sterke emotie of iets wat je bereikt hebt.

Zo kun je ontdekken welke momenten, ervaringen en mensen je leven meer betekenis geven én wat je nu echt gelukkig maakt. Wat we vandaag misschien als een doodgewoon momentje ervaren, is ineens heel bijzonder als je het later terugleest. Door wat je hebt opgeschreven opnieuw te lezen (dit wordt ook regelmatig in het boekje gevraagd), herontdek je je verleden, herken je het geluk in het nu en leer je hoe je jouw toekomst meer betekenis kunt geven.

Een zin per dag

Dit boek vraagt je om bij het teruglezen steeds je favoriete herinneringen aan te geven. Zo leer je jezelf steeds beter kennen. Je zult merken dat het niet de buitengewone ervaringen zijn die je leven vorm en betekenis geven, maar juist de kleine, alledaagse momenten!

Ook is er ruimte om iets over je laatste reis op te schrijven en een top 10 van dingen die je het gelukkigst maken of een top 5 van leukste dingen die je onlangs hebt gedaan. Ik vind het een leuk idee. Het boekje kost een tientje. Wellicht ook leuk om aan iemand cadeau te geven.

Je kunt het boekje hier kopen

Houd jij een dagboek bij?

Annette

Dit artikel bevat een affiliate link (lees mijn disclaimer voor meer informatie).

15 thoughts on “Friday Finds

 1. Wat een leuk concept, zo kan je af en toe alles even overdenken. En teruglezen. Ik heb als tiener ook een dagboek gehad (met slotje) maar schreef er nooit in volgens mij. Nu bedenk ik mij hoe leuk het was geweest als ik dat gedaan had 🙂

  Like

 2. Ik schrijf een paar keer per week in een Hema-schriftje. Dat zou je een dagboek kunnen noemen, gezien de frequentie. Als het niet te persoonlijk is, of als ik denk dat mijn krabbels ook voor anderen interessant zijn, wijd ik er een blogje aan. Dat vind ik een goeie manier om mijn gedachten te ‘toetsen’; ze worden dan immers openbaar, waardoor ik ze extra scherp dien te verwoorden. Lukt dat niet, dan was het blijkbaar niet zo belangrijk of briljant als ik in eerste instantie dacht.

  Like

 3. Ik moet, nou ja moeten is groots… Maar van de ggz minstens 5 positieve gedachtes, ervaringen per dag op papier zetten. En dat is voor een doemdenker best pittig. Gelukkig gaat het nu wat beter. Ik kom op 3 😜 Terwijl ik vroeger niet 1 op kon noemen.
  ‘Wie schrijft, die blijft’ … Mooi boekje voor mij by the way!

  Like

 4. Ik heb wel eens zo’n 5-jaren dagboek gehad. Er stonden 365 vragen in, één per datum, waar je op kon antwoorden en dan begon je terug van voren af aan met dezelfde vragen die je dan tegen kwam. Zo kon je zien wat je het jaar voordien geschreven had en hoe je er op dat moment tegenover stond. Ik heb het maar anderhalf jaar of zo volgehouden, maar ik vond het eigenlijk wel leuk! Als je het effectief 5 jaar volhoudt, kan je zien hoe je verandert/evolueert gedurende die periode. Leuk… als je het kan volhouden 🙂

  Like

 5. Aan een dagboek doe ik ook mee, maar ik hou het nooit vol. Jezelf beter leren kennen door middel van lezen en zinnen. Ik heb een tijd een boek geschreven door een Harvard Student dat half Thaise is en één keer per jaar lees ik dat boek terug om mijzelf te hervinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s