Kerst 2015

Kerst 2015

Vandaag is het tweede kerstdag!

Kerst 2015 (6)     Kerst 2015 (4)

Ik hoop dat je een heerlijke eerste dag hebt gehad? Ik heb gezellig met mijn familie gegeten. Vandaag een heerlijke niets moet – alles mag dag.

Ik wens jullie nog veel plezier vandaag. Geniet! Hieronder vind je een lekkere playlist met muziek als je net als ik vandaag zo’n heerlijke ‘rustdag’ hebt.

Annette

Kerst 2015 (5)

Afgelopen vijftig jaar stond slechts één kerstliedje op nummer 1 tijdens Kerstmis

Nederlandse hitjes doen het goed tijdens de kerstdagen. Om het jaar muzikaal af te sluiten, deed muziekstreamingdienst Deezer onderzoek naar de meest populaire muziek tijdens de feestdagen in de afgelopen vijftig jaar*.

Ondanks dat er in december veel kerstmuziek gedraaid wordt, is het in de laatste halve eeuw verrassend genoeg slechts één keer voorgekomen dat een kerstliedje ook daadwerkelijk op nummer één in de hitlijsten stond tijdens de kerstdagen. Van de ‘all time favorite Christmas songs’ hebben er überhaupt maar een aantal de top van de hitlijsten behaald in hun tijd, maar dit was dan pas na de feestdagen.

Lonely Christmas

Ondanks dat we elk jaar niet vroeg genoeg beginnen met het draaien van kerstmuziek en de favoriete nummers met gemak grijs gedraaid worden, is er de afgelopen vijftig jaar maar één kerstliedje dat op 25 december op nummer 1 heeft gestaan. Het saamhorigheidsgevoel van de kerstdagen leek in 1974 echter ver te zoeken: ‘Lonely this Christmas’ van Mud heeft de eer de enige nummer één kersthit op 25 december te zijn van de afgelopen vijftig jaar.

Nederlandse toppers
Dat Nederlanders niet vies zijn van Hollandse glorie blijkt wel uit het feit dat de afgelopen vijftig jaar maar liefst dertien keer een Nederlandse artiest – weliswaar met een niet-kerstliedje – tijdens eerste kerstdag de boventoon voerde. Tien nummers hiervan zijn ook daadwerkelijk Nederlandstalig. In 1973 waren de Nederlanders pas net gewend aan het winterse weer toen Gerard Cox met ’t Is weer voorbij die mooie zomer’ een nummer één hit scoorde tijdens de kerst. Twintig jaar later geen chic diner, maar pizza met het befaamde ‘Pizza lied’ van André van Duin
op de achtergrond. De laatste Nederlandstalige hit tijdens kerst was ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel in 2011. Nederlandse artiesten die ook een nummer één hit onder de boom cadeau kregen zijn onder andere Marco Borsato (zelfs 2 keer), Jan Smit en de Toppers.

Benieuwd naar alle nummer één hits van de afgelopen vijftig jaar tijdens kerst? Beluister ze via de volgende playlist: http://www.deezer.com/playlist/1447596535

Maar hoe zit het dan wel met de ‘echte’ kersthits die jaar na jaar grijs gedraaid worden? In 2012 liet de Nederlandse top 40 nog weten dat ‘Last Christmas’ van Wham! de grootste kersthit allertijden is. Ondanks dat het nummer nooit op nummer één heeft gestaan, heeft het lied wel twee keer de Nederlandse hitlijsten gehaald. In de eerste week van 1984 bungelde ‘Last Christmas’ op de tweede plaats na de nummer één ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band Aid. In de laatste week van 1997 haalde ‘Last Christmas’ nog de 21ste plaats. Niet tijdens de kerstdagen, maar daarna wisten sommige kerstnummers dus wel de Nederlandse hitlijsten veroveren. ‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey drong nog later tot de Nederlander door en haalde voor het eerst de Nederlandse top 40 in 1994, maar kwam niet verder dan de vijfde plaats in januari 1995.

*De nummer 1 hits van de afgelopen vijftig jaar op 25 december zijn gebaseerd op de Nederlandse
top 40
**Voor de Top 20 meest gestreamde kerstnummers is gekeken naar de data van 1 december t/m 20
december 2015

2 thoughts on “Kerst 2015

  1. Leuke weetjes. Ik luister tegenwoordig nooit meer naar de radio, maar gisteren het hele kerst oeuvre voorbij horen komen, hahaha… wij draaiden jaren geleden constant Mariah Carey met All I want for Christmas. En dan met het volume op “10”. . Ow..dear…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s