Booby-trap

Oktober is al een aantal jaar de maand waarin Pink Ribbon aandacht vraagt voor Borstkanker en het onderzoek daarvoor. Elk jaar krijgen 16.000! mensen (ja, dus ook mannen) in Nederland de diagnose borstkanker. Ik wil daarom graag in mijn artikel van vandaag aandacht vragen voor zelfonderzoek.

Het is super belangrijk dat wij vrouwen regelmatig onze borsten onderzoeken op verdachte knobbels plekjes, vlekjes etc. Dus dames: Of je nu een A-cup of een dubbel D hebt pak je borsten even lekker beet en ga aan de slag.

Pink Ribbon

Voel je iets of zie je iets dat niet thuishoort op of in je borsten (dat is schrikken) steek dan niet je kop in het zand (is bovendien niet bevordelijk voor je huid of haar maar dat terzijde) maar ga naar een dokter. Tegenwoordig zijn er in diverse ziekenhuizen speciale mamma-poli’s waar je snel terecht kunt en een einde kunt maken aan de onzekerheid.

Onderstaande informatie komt van de Pink Ribbon site. Je kunt hier doorklikken naar de pagina of gewoon verder lezen.

Borsten ontwikkelen zich een leven lang. Op je 20e zien ze er anders uit en voelen ze anders dan op je 50e. Borsten hebben in elke levensfase hun specifieke kenmerken.

Borstzelfonderzoek is een prima manier om je borsten goed te leren kennen. Als je zo nu en dan borstzelfonderzoek doet raak je vertrouwd met je borsten en merk je veranderingen sneller op.

Borstonderzoek

Waar let je op bij borstzelfonderzoek?

 • Ongewoon knobbeltje in de borst
 • Deukjes of kuiltjes in de huid
 • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
 • Ingetrokken tepel
 • Verdikt strengetje naar de tepel
 • Vocht uit de tepel (bruin of bloederig)
 • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
 • De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid
 • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 • Huidzweertje dat niet goed geneest

Als je ervoor kiest je borsten zelf af en toe te controleren, dan kun je dat het beste doen 1 week ná je menstruatie. Borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie.

Wat is normaal?

Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Het is bijvoorbeeld gewoon wanneer de ene borst iets groter is dan de andere. Bij sommige vrouwen zijn van jongs af aan al een of beide tepels ingetrokken.

Wanneer je jouw borsten bevoelt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst. Houden veranderingen in de borst langere tijd aan, trek dan aan de bel bij je huisarts. Wil je meer weten over borstzelfonderzoek? Lees dan de digitale brochure op de website van Borstkankervereniging Nederland.

Borstzelfonderzoek – Hoe doe je dat?

Borstzelfonderzoek is in 5 stappen onder te verdelen, een visuele check, een tepel check en 3 soorten bewegingen:

STAP 1 – visuele check

Ga voor de spiegel staan of zitten met je armen ontspannen langs je lichaam en bekijk je borsten nauwkeurig. Zijn er veranderingen te zien: In grootte of vorm, aan de huid, aan de tepel. Leg vervolgens je handen achter je hoofd en kijk opnieuw of één van de genoemde veranderingen te zien is.

STAP 2 – tepel check

Controleer zowel bij staand als liggend borstzelfonderzoek de tepel en het gebied eromheen. Als je de tepel rustig een beetje naar voren trekt, moet deze soepel meegeven.

STAP 3 – circulaire bewegingen

Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is. Deel in gedachten je rechterborst in vieren. Onderzoek achtereenvolgens de vier gedeelten van je borst. Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven.

Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk. Controleer ook de tepel en het gebied eromheen.

STAP 4 – bewegingen van boven naar beneden

Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is.  Onderzoek je borst met bewegingen van boven naar beneden.

Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van de onderrand borst naar de bovenrand van je borst. Deze bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

STAP 5 – wigvormige bewegingen

Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is. Onderzoek je borst met bewegingen vanaf de tepel naar buiten.

Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je tepel naar de buitenranden van je borst. Deze wigvormige bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

pink ribbon

Je kunt de Pink Ribbon organisatie op diverse manieren steunen. Er is elk jaar een Pink Ribbon magazine, en er zijn diverse merken en producten die een deel van de opbrengst van hun producten ten goede laten komen aan Pink Ribbon. Dus shop iets leuks en steun daarmee dit goede doel!

Onderzoek jij je borsten regelmatig?

Annette

 

6 thoughts on “Booby-trap

 1. Ik deed het niet vaak, ik vond het best eng om te doen. Een keer had ik een bizarre bult, zo groot dat de verpleegster ook ‘schrok’ maar bleek niets ernstigs te zijn.
  Nu krijg ik vanwege mijn leeftijd jaarlijks ( nu om de 2 jaar, bezuinigingen?) standaard een mammografie en gelukkig was de laatste ook goed, geen afwijkingen. Altijd opgelucht als je dat hoort…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s