Beugelbekkie #1

Ik heb een beugelbekkie voor mijn eigen bestwil, wie van mijn generatie is kent dit liedje van Kinderen voor Kinderen vast ook nog wel. Ik heb jarenlang getwijfeld en nu dan toch besloten om mijn voortanden (of eigenlijk mijn hoektanden) recht te laten zetten. Toen ik het aan mijn omgeving vertelde kreeg ik veel reacties als ‘toch helemaal niet nodig?’ echt? Waarom? Tsja, omdat als ik het nu niet doe het waarschijnlijk nooit meer doe, daarom :).

Nogmaals, ik ben niet over 1 nacht ijs gegaan. Soms vond ik zelf ook dat het wel meevalt met mijn ‘overbite’ en soms ergerde ik me rot aan mijn tanden. Uiteindelijk heb ik toch besloten om er wat aan te laten doen. Ik heb mijn hele leven (klinkt een beetje dramatisch maar goed) al rechte tanden gewild.

Beugelbekkie 2 Beugelbekkie 4

Ik had een ‘ouderwetse’ tandarts die het nooit nodig vond om de kleine overbite die ik heb te corrigeren. Best jammer want ik had liever een beugel gehad toen het merendeel van mijn klasgenootjes er ook mee liep. Maar destijds was ik niet zo mondig en ging je niet in tegen het besluit van de tandarts (of de dokter, of de politie, of you-know).

Ik ben dus naar de Orthodontist geweest en samen hebben we een behandelplan afgesproken. Alleen mijn bovengebit wordt aangepakt. Onder zijn er geen correcties nodig, al gaf zij wel aan dat ik wellicht als het boven klaar is toch ook wat onder wil laten corrigeren maar goed dat zien we tegen die tijd wel.

Ik had geïnformeerd naar de Invisalign beugel dat is een soort siliconen hoesje dat dus bijna onzichtbaar is en op die manier je gebit corrigeert. Dit type beugel bleek voor mij toch minder geschikt, ook zou de correctie langer duren (lees tot een jaar langer) en is minder goed bij te sturen gedurende het proces.

Invisalign beugel voorbeeld

Bron foto’s Orthodontiepraktijk Hilversum

Ik krijg dus ‘gewoon’ een slotjes beugel maar dan wel een keramische (dus ook nauwelijks zichtbaar). Dit moet dan ongeveer binnen 1 jaar voor een recht smoeltje zorgen. Met een keramische beugel kun je niet roken (worden de slotjes zwart), geen rode wijn drinken (worden de slotjes rood) geen koffie (worden de slotjes bruin) en geen kerriepoeder (worden de slotjes fluorescerend geel :)). Hahaha die eerste 3 is geen probleem, ik rook en drink niet en koffie ben ik ook geen fan van. Die kerriepoeder is gewoon even oppassen geblazen (volgens de orthodontist zit de poeder ook wel eens in gerechten waarbij je het niet verwacht) haha maar ja dat zien we dan wel weer.

Half augustus wordt de beugel geplaatst. Ik neem jullie mee tijdens mijn periode met de beugel en zal er af en toe een update over schrijven. Het zal vast af en toe afzien worden en een pijnlijke mond maar wie mooi wilt zijn…..

Zijn er onder mijn lezeressen ook die ‘op latere’ leeftijd een beugel hebben of hebben gehad? Laat het me weten en ook als je nog tips hebt voor me!

Annette

 

14 thoughts on “Beugelbekkie #1

 1. Je hebt groot gelijk, als je ervan baalt en je kan er iets aan laten doen: Doen!
  Ik ben pasgeleden ook naar een tandarts geweest omdat ik mijn gebit vreselijk vind. En hoe ouder je wordt,alles gaat krimpen… En ik bijt hard op mijn kaak, ook in mijn slaap, dus alles staat schots en scheef. Baal daar enorm van. De ene tandarts stelt voor om bij het lach gedeelte bruggen en kronen te zetten, de ander kan met composiet de boel cosmetisch opknappen. Maar het financiële plaatje… dat wordt een gepuzzel. (ik heb geen tandartsverzekering)

  Like

  • Ik heb wel een tandartsverzekering maar een beugel wordt op mijn leeftijd niet meer vergoed. Ik heb ook een aantal kronen en bruggen daar kunnen ze gelukkig wel goed mee werken zonder te beschadigen heb ik me laten vertellen 😉 worden soort hoesjes omgeplaatst. Ik ga het zien en laat het weten. Ja, vreselijk duur he, die bruggen en kronen pffff

   Like

 2. Ik heb ook rond mijn dertigste een beugel gehad en ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Dat met die slotjes die verkleuren valt wel mee en op een gegeven moment word je daar wat lakser mee. Er is namelijk nog veeeeeel meer dat je niet kan eten 😉 Succes!

  Like

  • hahaha dat denk ik ook, want anders is het ook geen nasi meer voor mij de komende maanden (daar zit kerriepoeder door) maar ik ga het zien. Zal wel schrikken zijn als de boel ineens verkleurd maar ik ga het nog wel even goed navragen ook de volgende keer. Want een vriendin gaf aan gewoon koffie te hebben gedronken en geen verkleuring te hebben gehad 😉

   Like

 3. Wat goed dat je het toch gewoon doet! Ik heb zelf rond mijn 14e een beugel gehad en daarna een nachtbeugel. Helaas was ik zo koppig om deze laatste niet in te doen waardoor mijn tanden binnen een half jaar weer scheef stonden. Ik erger me er nu niet meer aan. Het enige wat ik wel ooit wil laten doen is mijn tanden bleken.

  Like

 4. Ik vind het heel moedig van jou dat je in deze levensfase nog aan een beugel begint.
  Zelf heb ik ook de neiging om te vragen “Waarom, je gebit ziet er toch goed uit?” Maar daar kan ik als buitenstaander natuurlijk niet over oordelen. En zoals je zegt, heb je er lang over nagedacht en ben je overtuigd van je beslissing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s