Boekreview

Femke van der Laan – aan de randen van de dag

Dit boek zat in de boekselectie van Bookchoice. Ik was er wel nieuwsgierig naar ik ken Eberhard van der Laan eigenlijk alleen in de hoedanigheid van burgemeester van Amsterdam en weet dat hij een zeer geliefd burgemeester was. Het boek geeft een privé kijkje in het leven deze burgemeestersvrouw en hoe hij (en zij) met zijn ziekte zijn omgegaan.

Samenvatting::

Openhartig verslag over de liefde tussen Femke en Eberhard van der Laan: over geluk en ruzie, geboorte en dood.

Een unieke kijk achter de schermen in het huwelijk van iemand met een publieke topfunctie: niet eerder werd ‘het gezin van’ zo van binnenuit beschreven.

Femke en Eberhard ontmoeten elkaar tijdens het werk op zijn advocatenkantoor. Ze worden verliefd, trekken van huis naar huis door de stad, tot ze een vaste plek vinden. Ze trouwen en krijgen kinderen. Zij werkt als tekstschrijver, hij wordt minister, daarna burgemeester. Ze zien elkaar aan de randen van de dag. Femke van der Laan schrijft openhartig en ontroerend over hun grote liefde en hun worsteling met de tijd.

Aan de randen van de dag is een boek dat je laat lachen (zij is geestig, hij is charmant), dat ontroert (het verloop van zijn ziekte is ongelooflijk beklemmend), dat laat zien hoe het is om met een burgemeester getrouwd te zijn (bij vlagen behoorlijk eenzaam), maar bovenal is het een ontwapenend en zeer openhartig boek over hoe een huwelijk werkt, over royaal zijn, over wat liefde eigenlijk is.

Mijn mening;

Ik vond het boek met zeer veel liefde geschreven. Je kon wel lezen dat hun huwelijk goed was maar ik lees toch ook wel dat hij boven alles de publieke functie had. Ik denk dat Eberhard zich gelukkig heeft mogen prijzen met een vrouw als Femke aan zijn zijde. Dat hij zelfs in het ziekenhuis een vergadering houdt (op de IC notabene) vind ik best een beetje schokkend. Als je zo ziek bent zou je toch ook echt wel wat meer aandacht aan je gezin dat straks zonder jou verder moet mogen besteden ipv je functie boven alles te stellen. Wellicht is dat ook wel gebeurd hoor maar dat lees ik niet terug in het boek.

Mooi inkijkje over deze geliefde burgemeester van Amsterdam. Mooi geschreven en wat ik al zei zeer liefdevol. Prachtig boek wat mij betreft. Aanrader. Koop hieronder met de affiliate link, dan krijg ik een klein bedragje (het boek is voor jou niet duurder).

Klik hier om te kopen

Wat lees jij op het moment?

Annette

4 thoughts on “Boekreview

  1. Ik had het al gelezen, mijn moeder kreeg het toen ze haar abonnement op het Parool verlengde. Ze schreef ook een aantal jaren columns in HetParool. Doordat mijn moeder de papieren versie heeft kunnen wij digitaal meelezen. Ik lees nu Italianen kunnen niks van Bert Visscher, hilarisch had ff iets vrolijks onbenulligs nodig in deze tijd. Fijn weekend! Zonnetje besteld:-)

    Geliked door 1 persoon

  2. Lijkt mij een ontroerend boek en mooi geschreven zoals je aangeeft. Momenteel lees ik Bloedverwanten van Els Ruiters. Dit is mijn derde boek van haar. Het gaat over een vrouwelijke Nederlandse rechercheur, best leuk om te lezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s