Boekreview

Anders Roslund – De uitlevering

Een boek dat ik bijna had weggelegd omdat het me niet kon boeien. Gelukkig zette ik door en wat een goed boek bleek het te zijn.

Samenvatting

Bij een vechtpartij op een veerboot slaat een dronken man schijnbaar zonder reden iemand bewusteloos. Politieman Ewert Grens is vastbesloten hem op te pakken, omdat hij uit persoonlijke ervaring weet wat hersenletsel teweeg kan brengen. Al snel blijkt dat het paspoort van de vechtjas vervalst is. Het spoor leidt naar Ohio in de Verenigde Staten, waar achttien jaar geleden een jongeman beschuldigd werd van moord op zijn vriendin. Kort voor het voltrekken van het doodvonnis is de man – toen John Meyer Frey geheten – onverwachts gestorven in zijn cel in Death Row. Nu, zes jaar later, blijkt dat John Meyer Frey nog leeft. De vader van het vermoorde meisje zet alles op alles om de ter dood veroordeelde moordenaar alsnog te laten terechtstaan. Daartoe moet hij John Meyer Frey naar Amerika zien te krijgen. Maar het uitleveringsbeleid van Zweden laat dat niet toe…

Mijn mening:

Ik schreef het al in de intro. Ik was er bijna mee gestopt, de eerste 50 pagina’s kwam ik er niet in. De schrijfstijl vond ik wat hak-op-tak, beetje onlogisch ook, nee ik kon er niet veel mee. Dus beetje zuchten en denken lees ik door of niet. Maar eigenlijk leg ik zelden een boek weg als ik er eenmaal in ben begonnen.

Gelukkig maar want ineens kwam daar de klik en zat ik er helemaal in. Zelfs een traantje moeten laten toen 1 van de rechercheurs van zijn zoontje vragen over het hoe en waarom van de doodstraf aan bod kwam. Best een heftig verhaal uiteindelijk met een redelijk onverwacht plot. Wij hebben (gelukkig) de doodstraf niet maar dit boek laat je wel nadenken wat als iemand onschuldig op ‘dead row’ zit. Je gaat er niet van uit maar het rechtssysteem in Amerika is zo anders dan dat van ons. Je gaat er toch eens goed over nadenken.

Al met al echt wel een heel goed boek dus, geen bloederige details maar meer over de rechtsgang en hoe iemand die in Europe verblijft wel of niet uitgeleverd moet worden naar een land dat de doodstraf zal uitoefenen.

Als je het boek overweegt om te kopen zou ik het fijn vinden als je dat via deze affiliate link wilt doen, jij betaald hetzelfde maar ik krijg een klein percentage van je aankoop (Thanks!).

Klik hier om te kopen

Heb jij onlangs nog een boek gelezen dat je laat ‘nadenken’ en wat lees jij op dit moment?

Annette

4 thoughts on “Boekreview

 1. Gelukkig geen doodstraf hier al hoor je soms wel andere geluiden van (onnadenkende) mensen. Heb van mijn 20e tot mijn 25e brieven geschreven met een ter dood veroordeelde gevangene in Amerika dat kon toen via Amnesty. Ik lees nu (bijna uit) Eigen welzijn eerst van Roxane van Iperen. Echt iets om over na te denken en past zeker in de huidige chaotische wereld. Fijne dag én fijne vakantie!

  Geliked door 1 persoon

 2. Lastig onderwerp de doodstraf. Misschien ken je die film wel van die man die verdacht werd van het doden van een kind en niet schuldig was. Goede film was dat!
  Ik lees nu Sub Rosa van Emilie Schepp, wel lekker om te lezen maar niet heel spannend vind ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Sub rosa is van een serie toch met die officier? Die heb ik ook gelezen 😁ik vind de doodstraf ook lastig soms verdienen mensen het haast niet om te blijven leven maar om daar over te moeten of kunnen beslissen vind ik wel ver gaan

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s