Boekrecensie

Het houten bestek – Tessa IJzermans

Via uitgeverij de Geus ontving ik weer een prachtig boek om te reviewen. Een zeer indrukwekkend boek vond ik het omdat ik best veel lees over de tweede wereldoorlog maar dit boek het eens van een hele andere kant laat zien.

Het houten bestek

Geen verhaal over wat er allemaal voor gruwelijkheden plaatsvonden in de vernietigingskampen maar het verhaal van een man die na zijn ontsnapping een barre tocht terug naar Nederland moest ondernemen.

Over het boek:

Wanneer de vijfjarige Mathilde ontdekt dat haar vrolijke vader, Mart, in de oorlog veel leed gekend heeft is dat een schok. Dat er niet over gesproken mag worden stelt haar voor raadsels.

Ze is eerstejaars op de kunstacademie als haar vader instort. Zijn zwijgende aanwezigheid drukt zwaar op het gezin. Als Mart zich gedwongen ziet een verzetsuitkering aan te vragen wordt hij getoetst door een psychiater. Daar praat hij voor het eerst over zijn indringende ervaringen als dwangarbeider. Op hetzelfde moment leest Mathilde het geheime schrift waarin haar vader zijn barre vlucht naar Nederland beschrijft. Langzaam wordt duidelijk wat er is gebeurd. Dat haar vader de oorlog zag als leerschool sterkt Mathilde in het voeren van haar eigen strijd..

Een belangrijk boek dat stilstaat bij vergeten leed van dwangarbeiders in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog

We lezen er dus weinig over omdat de meeste dwangarbeiders zwegen na de oorlog of verweten werd dat ze ‘maar hadden moeten onderduiken’. Ik vond het een aangrijpend boek dat eens een andere kant laat zien. Maar ook het besef dat toen Nederland vrij was het alles behalve makkelijk was er was geen eten, het land lag in puin en al die honderdduizenden gevangenen die terug moesten zien te komen naar hun geboorteland.

Je staat er niet bij stil maar ik werd wel een beetje stil van dit boek. Nooit gerealiseerd en dus toch weer een mooi stukje besef gekregen. Fijn als een boek dat kan bewerkstelligen. Aanrader voor de liefhebbers van dit genre of voor diegenen die eens een  ‘ander’ soort oorlogsboek willen lezen.

Je kunt de papieren versie hier kopen -> Klik

en het ebook via deze link -> Klik

Wat lees jij op het moment?

Annette

*dit artikel bevat een affiliate link*

13 thoughts on “Boekrecensie

 1. De cover alleen al is mooi, zeg! Mijn schoonvader heeft het er nooit over gehad, maar hij moest in Polen lijken ruimen. Een tijd had hij er nachtmerries van, hoorde ik. Maar ik heb hem er echt nooit over praten…Ik denk dat veel oudere mensen die tijd snel willen vergeten. Maar dat lukt natuurlijk nooit echt…

  Like

 2. Lijkt mij best een pittig boek. Ik heb van mijn overgrootvader vele verhalen gehoord toen hij in de oorlog graven moest graven. Hoe ze bloembollen aten en ja ook deden stelen en dingen verkopen!
  Ik hoop het nooit mee genoeg en maken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Aangrijpend….ik moest na het lezen van jouw review meteen denken aan een film die ik laatst gezien heb. Ging over joodse mensen die in een trein naar een concentratiekamp werden gebracht. Dat is eigenlijk ook iets waar ik nooit echt bij stil gestaan heb….dat die mensen soms DAGEN lang onderweg waren met maar heel weinig eten en drinken, op elkaar gepropt en geen voorzieningen. Heel veel mensen stierven al tijdens die reis. Dat zijn inderdaad ook oorlogszaken waar je maar weinig over hoort.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s