Boekrecensie

Gaëlle Josse – laatste dagen op Ellis Island

We doen een dunnetje dit keer. Dus ook fijn voor leesliefhebbers die opzien tegen een dikke pil. Slechts 160 pagina’s maar niet minder indrukwekkend. Soms kun je een verhaal ook vertellen in wat minder pagina’s en ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Dan is er ook geen tijd voor oeverloos gezwets 🙂 . Ik las de laatste dagen op Ellis Island en vond het een goed verhaal.

Laatste dagen op Ellis Island

Over het boek:

New York, 3 november 1954. Over een paar dagen sluit het immigratiecentrum op Ellis Island voorgoed zijn deuren. Directeur John Mitchell is de laatste op het eiland, en kijkt in zijn dagboek terug op de vele schepen vol hoopvolle immigranten, de medische onderzoeken die ze moesten ondergaan, de tyfusuitbraak. Over de gebeurtenissen rond Nella, een immigrante uit Sardinië, voelt hij zich nog altijd schuldig.

Ondanks dat het verhaal fictie is kan ik me maar zo voorstellen dat dit soort taferelen zich echt hebben afgespeeld op Ellis Island en is dat op zich weinig anders dan de vluchtelingen verhalen waar wij in de huidige tijd mee te doen hebben. Mensen die huis en haard hebben achtergelaten voor een beter leven elders.

Ik heb het met plezier gelezen en vind het boek het lezen meer dan waard.

Van de auteur had ik nog niet gehoord:

Gaëlle Josse (1960) is schrijver en dichter. Haar eerdere boeken wonnen verschillende prijzen. Na enkele jaren in Nieuw-Caledonië te hebben gewoond, werkt en woont Josse nu in Parijs. Laatste dagen op Ellis Island is het eerste werk van haar hand dat naar het Nederlands wordt vertaald. Ze ontving hiervoor de Europese Literatuur Prijs 2015 en de Grand Livre du Mois.

Mooi kado voor de komende feestdagen als iemand van historische boeken houd maar geen dikke pil wil lezen. Kadootje voor jezelf als je net als ik van lezen houd en gewoon een lekker verhaal wilt lezen.

Je kunt hem hier kopen in de hardcover versie of hier in de ebook versie (klik op de gekleurde woorden voor de link).

Lijkt het jou wat?

Annette

*Dit artikel bevat een affiliate link*Ik ontving het boek van Uitgeverij De Geus*

7 thoughts on “Boekrecensie

  1. Ja, lijkt mij ook een goed boek. Gek genoeg beseffen wij niet dat de bevolking van Amerika eigenlijk alleen bestaat uit immigranten. Dus de mensen die de immigranten toelaten zijn van oorsprong volgens mij ook nazaten van immigranten. Gek eigenlijk als je erover nadenkt..:)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s