Boekrecensie

Het laatste vaarwel – Robert Haasnoot

Via uitgeverij De Geus ontving ik het boek Het laatste vaarwel van Robert Haasnoot. Het boek is gebaseerd op een waargebeurde en pijnlijke oorlogsgeschiedenis.

Het laatste vaarwel

Het valt mij op dat mijn generatie nog erg veel geleerd heeft over de tweede wereldoorlog en alle verschrikkingen van dien. Mijn kinderen echter hebben er veel minder over geleerd op school. Uiteraard is het wel behandeld en is er aandacht voor maar toch een heel stuk minder als in ‘mijn tijd’.

Rond deze tijd van het jaar heb je altijd veel aandacht voor de tweede wereldoorlog ik vind het heel goed dat we deze donkere periode blijven herdenken en de verhalen blijven doorgeven. Waar gaat het boek Het laatste vaarwel over?

Als zijn grote liefde Evie na jarenlange afwezigheid weer in het dorp opduikt, herleeft Albert het verleden dat zijn toekomst bepaalde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog lag hun dorp onder vuur. In een paranoïde toestand beschieten Nederlandse soldaten onschuldige dorpelingen. Te midden van angst en door, bloeit de liefde tussen de jonge Evie en Albert op, terwijl ze zich dagenlang schuilhouden voor het geweld. Na de capitulatie is Albert niet meer in staat haar lief te hebben. Maar de terugkeer van Evie dwingt hem onder ogen te zien wat hij al die tijd verdrongen heeft.

Ik moest even inkomen in dit boek en even wennen aan de schrijfstijl van Robert Haasnoot. Het boek gaat namelijk van het heden naar het verleden en soms heb je even een paar zinnen nodig om erachter te komen of je in het nu of in het verleden bent. Dit wordt namelijk niet aangegeven door hoofdstukken  je leest het verhaal gewoon achter elkaar door. Maar als je hier eenmaal aan gewend bent leest het boek makkelijk weg en wordt je in het verhaal getrokken.

Het laatste vaarwel is een mooi boek dat het zeker verdiend om gelezen te worden. Belangrijk ook om dit soort verhalen ‘in leven’ te houden en ook voor de generaties na ons een stukje inkijk in onze geschiedenis te geven.

Wat lees jij op dit moment?

Annette

Dit artikel bevat een affiliate link (disclaimer)

 

8 thoughts on “Boekrecensie

  1. Ik vind het ook belangrijk om deze periode te herdenken en de verhalen levend te houden.
    Momenteel lees ik Het Juvenalis dilemma van Dan Brown. Mijn eerste Dan Brown overigens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s