Boekrecensie

Zitten is het nieuwe roken – Katja de Bruin

Velen van ons zullen het nieuwe jaar begonnen zijn met het voornemen om (wat) meer te gaan bewegen. Zelf doe ik niet aan ‘goede voornemens’ maar meer bewegen is wel iets waar ik mee bezig ben. Op mijn werk heb ik alle arbo-gerelateerde onderwerpen op mijn bordje en ben er dus best veel mee bezig vanuit een werkgever oogpunt.

zitten is het nieuwe roken

Dat we met zijn allen veel te weinig bewegen is denk ik geen verrassing en vooral als je net als ik een kantoorbaan hebt zit je behoorlijk wat uren in de week achter je bureau. Toen ik dan ook van Uitgeverij De Geus dit boek kreeg toegestuurd begon ik gelijk enthousiast te lezen.

Samenvatting

Wie gezond probeert te leven, eet zo bewust mogelijk en beweegt regelmatig. Maar wat nog niet is doorgedrongen, is dat we met zijn allen veel te veel zitten : in de auto, op het werk, op school en in zorginstellingen. Zelfs onze vrije tijd brengen we het liefst zittend door. Waarom zitten we zo graag? En wat zijn de kwalijke gevolgen daarvan voor onze gezondheid? Katja de Bruin is een zitter die ging staan. In dit boek zet ze feiten, meningen en ervaringen over zitten en staan op een rij.

zitten is het nieuwe roken

Over de schrijfster

Katja de Bruin, is redacteur bij een tv-gids, en heeft in dit boek heel veel verschillende onderzoeken samen gebracht. Het boek leest makkelijk weg en geeft een goed inzicht (in wat we eigenlijk al weten); namelijk dat we meer moeten bewegen. Dit boek geeft een bundeling van delen uit diverse onderzoeken op een fijne manier geschreven.

Zelf neem ik de trap in plaats van de lift (alle beetjes helpen) en gaat ook ons kantoor zoetjes aan over op elektrische bureau’s zodat je ook een deel van de werkdag kan staan ipv zitten. De hele dag staan is ook niet goed (gelukkig) en de afwisseling is het die het hem doet.

Ik vond het een leuk boek om te lezen en zal het er zeker ook in de toekomst nog wel eens bij pakken als naslagwerkje als er weer eens een dergelijk topic op de werkvloer ter sprake komt.

Je kunt het boek hier kopen

Zit jij teveel?

Annette

Deze post bevat een affiliate link

 

6 thoughts on “Boekrecensie

 1. Ik zit ook teveel. Oké, ik fiets ook. Nu even niet, want mijn fiets staat nog bij de flat. Ik hoop dat de banden nog wat lucht hebben. Maar als ik fiets dan is dat een complete workout. Mijn versnelling is kapot, dus trap ik constant in zijn 3 en voelt alsof er een schijf op mijn band zit, dus constant in een soort remstand.
  Leuk boek, ik vind onderzoeken altijd interessant. Behalve als er heel veel cijfers en procenten in staan. 🙂 Dan raak ik de kluts kwijt…

  Like

 2. Ik zag de auteur van dit boek laatst op tv geloof ik. Balen zeg, zitten het nieuwe roken. Haha.
  Maar kan me er wel iets bij voorstellen…Ik ga inderdaad sneller zitten dan dat ik blijf staan…Op de een of andere manier vind ik staan nooit echt fijn.
  Goed van jou dat je de trap neemt ipv de lift 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s