Moneyplanner

Moneyplanner

Deze week geen leesboek in de review maar een ‘invulboek’. Ik denk actueler dan ooit en hij is dan ook al op veel plekken uitverkocht. De moneyplanner van Renee Lamboo, beter bekend als Porterenee.nl volg haar blog of haar Instagram account voor leuke en goede tips.

Ik volg de site van Porterenee al een behoorlijke tijd en vind dat ze op een duidelijke manier inzicht geeft en praat over allerhande financiële zaken. Dit invulboek geeft je als je het goed doet en ook echt bij zult houden een goed inzicht in jouw uitgavenpatroon.

Zelf vind ik dat ik – denk ik – goede grip heb op mijn financiën maar ik merk ook zeker dat ik aan het einde van de maand minder geld over heb dan pak ‘m beet een jaar geleden. Daar zijn natuurlijk de inflatie, de energieprijzen etc voor een groot deel verantwoordelijk voor maar toch vond ik het goed om een beter overzicht te krijgen van wat er zoal uit gaat elke maand.

Ik bestelde de moneyplanner afgelopen zomer al in de voorverkoop en vorige maand viel hij dan echt op de mat. Ik heb de eerste maand inmiddels ingevuld en hoop dus met een paar maanden echt wel een goed inzicht te krijgen in mijn uitgavepatroon. Het is nu nog een beetje zoeken maar het begin is er.

Het boek geeft je de mogelijkheid om 12 maanden lang je uitgaven, inkomsten, vaste lasten bij te houden. Dit doe je in handige maandoverzichten en in de daarvoor bestemde categorieën c.q. pagina’s.

Elke week pak ik nu even mijn bank app erbij en vul ik de uitgaven daar allemaal weer netjes in. Het is echt niet veel werk, een half uurtje hooguit maar ik denk nog niet eens. Ik pin bijna alles dus ik heb alles in mijn bank app bij elkaar.

Het lukt me ook om elke maand goed te sparen, zowel bewust als een stukje onbewust. Met bewust bedoel ik dat zodra mijn salaris is gestort er een bedrag naar mijn lijfrenterekening gaat (voor een aanvullend pensioen), en een bedrag naar mijn ‘normale’ spaarrekening. Dan spaar ik AH zegels, waar je nog steeds de hoogste rente krijgt. Al gaat dat niet meer zo hard nu de kinderen de deur uit zijn en ik dus een stuk minder boodschappen doe 😊 maar toch is dat een ongemerkt spaarpotje.

Daarnaast beleg ik ook nog een euro per dag bij Peaks en daar heb ik inmiddels (doe dat ook al een paar jaar) een leuk spaarbedrag mee behaalt. Peaks is een beleggingsrekening waar je dus zonder al te veel verstand van zaken haha – kunt beleggen met een stukje spaargeld. Ik had vette winsten tot boven de 10% maar ook het afgelopen jaar is dat flink gedaald. Sta wel nog steeds in de plus overigens.

Al met al wil ik dus met deze moneyplanner vooral meer inzicht krijgen wat ik zo links en rechts uitgeef, is toch altijd meer dan je denkt en sommige categorieën die ik had aangemaakt en daar een bedrag aan had gekoppeld klopt voor geen meter 😉 maar goed het begin is er en dus wil ik de komende maanden mijn best doen dit bij te houden.

Leuke kadotip voor de decembermaand denk ik. Te koop bij o.a. bol.com en de boekhandels. Hij is gewild dus het kan zijn dat hij uitverkocht is maar vraag er dan zeker na of ze hem kunnen bestellen voor je. Voor jezelf, voor een familielid, een kind dat op zichzelf gaat wonen, noem maar op.

Heb jij een goed inzicht in je financiën?

Annette

9 thoughts on “Moneyplanner

 1. Ja ik denk het wel, heb het boek ook zien liggen maar kwam niet uit qua budget:-) Heb een Excel met alle uitgaven + bedragen en vul die iedere maand in. Er gaan automatisch bedragen naar de spaarrekeningen en mijn moeder die we financieel ondersteunen. Verder heb ik een aparte rekening met pasje voor boodschappen, verzorgingsproducten, huishouden. Bij AH ook zo’n Premium account zodat je dubbel spaart en korting krijgt op van alles dat gaat niet meer zo snel als vroeger want ik ga nu meer en vaker naar de Nettorama (echt goedkoop), ik hoor wel eens dat mensen 20 km. rijden voor die winkel en dan heel groot inslaan. Verzorgingsproducten probeer ik zowel voor mij als mijn moeder in Duitsland te kopen nu alweer een paar maanden niet geweest dus ben benieuwd of het daar veel duurder is geworden. Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

  • De laatste keer dat ik in Duitsland was viel het bij de DM mee en zag ik niet echt enorme verhogingen. 9 december ga ik naar de kerstmarkt wellicht kom ik dan ook nog bij een DM zal er dan nog eens op letten. Hier is volgens mij geen nettorama in de buurt, ik ga eens kijken 👍🏻🌸

   Like

 2. In principe zou het wat voor ons kunnen zijn, maar ik weet dat ik het dan zou moeten bijhouden. Jeroen regelt alle financiële zaken dus dat zou een klus worden voor mij. Het inkomen is ook per maand anders, dat soort dingen… Maar ik denk dat het wel handig zou kunnen zijn voor veel mensen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vond het toch al interessant die eerste maand meer geld dan ik dacht aan boodschappen veel minder aan kleding bijvoorbeeld. Maar ik denk dat het een paar maanden duurt voor je echt goed inzicht hebt. December is altijd een gekke maand qua uitgaven dus benieuwd hoe het gaat de komende weken 😁👍🏻

   Like

 3. Heb het ook voorbij zien komen. Maar hou mijn budget bij in een excelbestand, en weet niet of dit nog wat toevoegt. Moet zeggen dat ik dat globaal doe, en niet elke week noteer wat ik heb gepind. Heb mezelf een boodschappen budget gegeven, dat gaat elke maand automatisch naar een aparte rekening. En wat er overblijft na sparen en vaste lasten is om vrij uit te geven. En dat gaat elke maand schoon op…. Daar valt nog wat te verbeteren. Misschien dat ik het ook eens ga noteren, maar dan wel gewoon in een excelletje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s