Boekreview

De tweeling van Auschwitz – Eva Mozes

Uit de bookchoice selectie van mei las ik het aangrijpende boek van Eva Mozes. Zij kwam als tweeling (samen met haar zusje) in het tweelingenexperiment van Joseph Mengele terecht. Een aangrijpend verhaal verteld vanuit Eva zelf.

Samenvatting;

Eva Mozes en haar tweelingzus Miriam werden in Auschwitz onderworpen aan de mensonterende experimenten van dr. Mengele, en wisten die hel te overleven. ‘De tweeling van Auschwitz’ is Eva’s verhaal. Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten.

Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door de Russen en de barre tocht terug naar huis.

Mijn mening;

Het blijft een onderdeel van onze geschiedenis die maar moeilijk te bevatten valt. Ik las dit boek in 1x uit op een zondag waarop ik lekker thuis was. Het is geen dikke pil maar heeft slechts 150 pagina’s maar de indruk die je krijgt is uiteraard heftig. Het is goed om Eva’s verhaal te lezen en ook hoe zij al die Jaren na de oorlog lezingen heeft gegeven, een museum opgericht en zelfs processen bijgewoond om de oorlogsmisdadigers veroordeeld te krijgen. Er zijn bijna geen overlevenden meer waarvan we dit soort verhalen uit de eerste hand kunnen horen dus goed dat dit soort documenten ook voor volgende generaties te lezen zijn.

Helaas met wat er nu in de Ukraine gebeurd zou je denken dat we er geen zak van hebben geleerd. Best pijnlijk vinden jullie ook niet? Ook daar komen verhalen vandaan van gruwelijkheden tegen de burgers die toch helemaal niets misdaan hebben. Vreselijk.

Wil jij dit boek ook lezen? Dan kun je het boek kopen via deze affiliate link van bol.com:

Klik hier om te kopen

Ik ga nu weer iets luchtigers lezen. Wat lees jij op het moment?

Annette

4 thoughts on “Boekreview

  1. Nee (weer) niks van geleerd maar ja dat speelt ook in andere omstandigheden natuurlijk (toeslagen, uithuisplaatsingen)…Heb het ook gelezen en vond het zeer aangrijpend. Kon er moeilijk van loskomen vandaar nu Ciao Bella van Linda van Rijn (matig) en in de biografie van Navalny lees ik af en toe een paar bladzijden. Fijn weekend!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s