Boekreview

Willemijn van Dijk – De Italiaanse prinses

Deze keer in de boekreview een beetje een historische roman, dit soort boeken heb ik echt totaal niet eerder gelezen en ik was dan ook een beetje onzeker of het wel wat voor mij zou zijn, maar toen ik de samenvatting las was ik toch wel geïnteresseerd. Dus daar gaan we.

Samenvatting:

De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk is het verhaal van het verzwegen leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau, een van de vooruitstrevendste en onafhankelijkste vrouwen van het negentiende-eeuwse Europa. Een relaas over moed, vrijheid, groots streven en klein geluk.

Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar voelt zich met hem diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celi montana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze het belangrijkste in haar leven niet langer verborgen wil houden.

In De Italiaanse prinses reconstrueert Willemijn van Dijk het vergeten leven van deze onbekende Oranje. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa beschrijft ze prachtig hoe prinses Marianne heldhaftig vocht voor haar eigen revolutionaire idealen.

Over de auteur:

Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijfster. Daarnaast schoolde ze zich in de Italiaanse taal en literatuur. Eerder verschenen van haar hand Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits en Koreaans.

Mijn mening;

Ondanks dat het verhaal niet geheel op waarheid berust (een groot deel wel) vond ik het prachtig om te lezen, het is ook echt wel een stukje geschiedenis en de vrouw was haar tijd toch ver vooruit als je haar keuzes leest. Ik vond het echt wel een prachtig boek. Als het niet in de bookchoice selectie had gezeten had ik het waarschijnlijk nooit opgepikt maar door dit abonnement waarbij je elke maand 8 boeken krijgt lees ik echt wel boeken die ik anders links zou laten liggen. Zo zie je maar weer. Echt een aanrader als je het leuk vind om een stukje Nederlandse geschiedenis ook mee te krijgen maar het is ook ‘gewoon’ een mooi verhaal.

Klik op deze affiliate link als je besluit om het boek te kopen.

Klik hier om te kopen

Wat lees jij op het moment?

Annette

4 thoughts on “Boekreview

  1. Leuke review. Ook ik had het waarschijnlijk nooit gekocht maar dit is toch een leuke manier om eens wat anders te lezen. Eigenlijk een beetje net zoals de beautyboxen daar zitten soms ook producten en merken in die je in eerste instantie niet zou kopen en sommige vallen tegen:-) maar er zijn ook pareltjes. Ik lees een biografie over Poetin en ter afwisseling In ewiger Freundschaft van Nele Neuhaus is volgens mij nog niet vertaald maar goed voor mij want dan kan ik het niet zo snel uitlezen. Fijn én zonnig weekend!

    Geliked door 1 persoon

  2. Historische romans, ik heb ze nooit geprobeerd dus eigenlijk kan ik daar niks over zeggen. Maar mijn eerste keus zal het nooit zijn. Ik lees het liefst krimi’s, thrillers en af een toe zo een feelgood verhaal, volgens mij noemen ze dat een chicklit? Als er veel humor in zit vind ik het leuk. Momenteel lees ik Zeemeermin van Camilla Lackberg. Ik heb ook andere boeken van haar gelezen en leuk als je de personages al een beetje kent.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s