Boekrecensie

Aswoensdag – Hanneke Hendrix

Van uitgeverij de Geus kreeg ik het e-book van Hanneke Hendrix toegestuurd. Voor mij een eerste kennismaking met deze Nederlandse schrijfster. Is het een roman, is het literatuur? Ik vind het wat lastig inschatten, net eigenlijk met wat ik van dit boek vind nu ik het heb gelezen.

As woensdag Hanneke Hendrix

Jullie weten dat mijn voorkeur uitgaat naar Thrillers maar zo tussen al dat geweld door vind ik het fijn om ook andere boeken te lezen. Ik geloof dat dit boek mijn 52e (ja, echt waar) is van dit jaar. Ik heb dit jaar meer dan ooit gelezen. Dat komt een beetje door verschillende dingen. Ik lees veel als ik op reis ga om de uurtjes op de luchthaven door te komen en ik heb best wat tripjes gemaakt dit jaar zowel privé als voor het werk 😊 veel kunnen lezen dus. Ook was het prachtig weer dus veel buiten gezeten en dat doe ik ook het liefst met een boek.

Maar goed, terug naar Aswoensdag.

Over het boek:

‘Aswoensdag’ gaat over Marit die gedwongen wordt terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp om daar voor haar moeder met alzheimer te gaan zorgen. Ze ziet op tegen het beklemmende en gemaakt gezellige van het voormalige mijndorp, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder. Tegen de verwachting in brengt het verblijf haar rust.

Er wordt veel in dialect ‘gesproken’ in dit boek. Daardoor moest je soms echt even de tijd nemen om een zin goed te lezen maar dan kwam je er wel uit, wel vond ik dat dit me steeds een beetje uit het verhaal trok.

Je krijgt tijdens het lezen het verhaal van Marit mee en haar kinderwens, best schrijnend om te lezen. Ook zijn er steeds een soort ‘flashbacks’ van haar moeder naar haar kindertijd. Omdat het niet echt wordt aangegeven in ‘hoofdstukstijl’ zeg maar had ik soms pas halverwege de pagina door dat het hier ging om een terugblik. Dat haalde me ook wel een beetje uit de vaart van het lezen soms.

Al met al een indrukwekkend boek, lijkt me best heftig als je voor iemand moet zorgen die je niet meer herkend. Marit’s moeder weet echt niet dat Marit haar dochter is. Ook het feit dat moeder is getekend door een drama uit haar prille jeugd is op een indrukwekkende manier beschreven.

Ik heb dus wat mixed feelings over dit boek en weet niet zo goed wat ik er nu uiteindelijk van moet vinden. Ja, een mooi boek met een goed verhaal maar de schrijfstijl had ik meer moeite mee en doordat ik soms moest teruglezen of herlezen vond ik het toch weer wat tegenvallen.

Als je Nederlandse schrijvers een warm hart toedraagt en dit is het genre waar je van houd ga je vast erg genieten van dit boek.

Hij is te koop als paperback (klik hier voor de link) en uiteraard als e-book (klik hier). Wellicht nog een mooi cadeau voor de feestdagen voor de echte boekenliefhebber.

Annette

*Dit artikel bevat een affiliate link*

8 thoughts on “Boekrecensie

  1. Dat is zo 1 boek per maand, jij leest razendsnel! Maar heerlijk, ik ben ook dol op lezen en nu lees ik (veel te lang) als ik ’s nachts weer niet in slaap kan komen. Het is dat ik kramp in mijn arm krijg of ongelukkig lig anders zou ik ook zo door kunnen lezen.
    Ik denk dat ik ook niet zo snel zo een soort boek zou kiezen maar af en toe is het natuurlijk best het proberen waard. Wel jammer met dat Limburgs erdoorheen, als ze nu direct een vertaling erbij hadden gezet. Mijn zwager komt uit Limburg en als hij met zijn familie zit te kletsen dan is het net buitenlands voor ons 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s