Halloween

Halloween

Steeds vaker en steeds meer zie je dat wij in Nederland ‘buitenlandse’ feesten overnemen. We lijken elke gelegenheid aan te grijpen voor een feestje. Ik vind dat helemaal geen probleem al is het vaak wel de commercie die hier garen bij spint.

Halloween is ook zo’n fenomeen dat je steeds meer ziet. Ik ben mijn loopbaan (100 jaar geleden haha) begonnen bij een Amerikaans bedrijf en ja daar werd Halloween gevierd. Ik weet het nog goed dat ik -het moet begin jaren ’90 zijn geweest- samen met een vriendin in ons Halloween kostuum naar Amsterdam ging om naar een Halloween feest van een collega te gaan.

Halloween pompoen

We waren toen echt een bezichtiging haha we zager er super eng uit met onze Halloween maskers maar het was ook nog eens vlak bij Carre dus mensen schrokken zich een ongeluk want toen was het helemaal nog niet ‘ingeburgerd’ hahaha wel veel lol gehad en de originaliteitsprijs gewonnen! Foto’s van een foto trouwens dus sorry voor de slechte kwaliteit…..

Waar komt Halloween eigenlijk vandaan? Wikipedia biedt uitkomst:

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag.

Pompoen halloween

Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de 9e eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.

Halloween in de VS

In de Verenigde Staten maakte het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook in deze tijd de bekende jack-o’-lantern op, een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. Wereldwijd is dit wellicht het bekendste symbool van Halloween geworden.

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw was Halloween in de VS vooral een kinderfeest. Tijdens dit kinderfeest gaan de kinderen ’s avonds verkleed langs de deuren en vragen om een traktatie (trick or treat). De bedoeling is om diegene die opendoet een beetje bang te maken. Vaak heeft de bewoner dan snoep in huis, waaruit de kinderen kunnen kiezen. Vanaf de jaren 1980 werd het ook steeds meer een feest voor volwassenen. De verkleedpartijen en het griezelaspect werden steeds belangrijker.

Halloween snoep

 

Ik moet er wel aan denken om iets lekkers in huis te halen vorig jaar dorst ik niet open te doen want er was niets in huis en dat vond ik toch wel sneu. Voor 11 november toen snoep in huis gehaald en toen belde er niemand (dachten ook rotmens daar gaan we niet meer langs 🙂 ).

Doe jij iets aan Halloween of heb jij niets met een lekkere verkleedpartij?

Annette

*Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking*

14 thoughts on “Halloween

 1. Ik heb niet zoveel met halloween, maar ook niet met carnaval of andere verkleed partijtjes
  En inmiddels ben ik al zo vaak vergeten om uit deel snoep in huis te halen dat ze zowiezo niet meer aan bellen :-/
  Dus vorig jaar zat ik met een hele lading koekjes en snoepjes die we toen maar zelf hebben opgegeten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nee, ik zou ook niet meer langsgaan bij dat rotmens hahaha! Ik heb nooit aan Halloween gedaan maar vind het stiekem wel heel leuk. Het verhaal erachter vind ik interessant, mijn Ierse moeder had het er wel eens over.
  Ik ben benieuwd of ze hier aan de deur komen, ik vind al die verklede kinderen wel heel schattig 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s