Boekrecensie

Een doodgewone dag in Amerika – Gary Younge

Deze keer een wat anders dan anders boek. Dit boek is een verslag van een journalist en wat een heftige verhalen. Niet een boek dat je in 1 ruk uitleest. Ik heb het hoofdstuk voor hoofdstuk (duh!) gelezen maar steeds wel even tussendoor weggelegd. Waarom?

Een doodgewone dag in Amerika

Nou het is me nogal niet een verhaal dit. Over het boek:

Zomaar een dag. Een willekeurige dag, 23 november 2013. De dag waarop 10 jongeren, zwart, blank, en latino, tussen de negen en negentien jaar oud, worden neergeschoten. Op een slaapfeestje, op de hoek van de straat, in de deuropening van hun eigen huis. En dit is geen uitzondering in Amerika: gemiddeld worden er elke dag zeven kinderen en tieners doodgeschoten.

Gary Younge ging achttien maanden lang tot in de uithoeken van Amerika op zoek naar de verhalen achter deze jong doden, die soms het plaatselijke nieuws niet eens haalden.

Een doodgewone dag in Amerika

Nou, dat dus. Elk hoofdstuk verteld het verhaal van 1 van deze jongeren. We weten allemaal dat ze in Amerika dol zijn op hun wapenbezit en dat het altijd een hekel punt is. Ik wist niet dat er dagelijks 7 kinderen om het leven kwamen. Niet te doen toch en dan waren dit nog maar de kinderen die echt in die 24 uur stierven en niet over de kinderen die een dag later, een week later of een maand later aan hun verwondingen overleden. Heftig boek dus en geen ‘light’ reading. Ik had er dus ook gewoon een ander boek naast en af en toe las ik dan een hoofdstuk uit dit boek.

Goed dat deze journalist dit heeft gedaan, naar om de verhalen over het algemeen zinloze geweld dat deze kinderen overkwam en de jonge levens die helemaal kapot zijn. Moeilijke omstandigheden ook waarin kinderen, kinderen krijgen (het aantal tiener zwangerschappen is daar nog enorm) bende geweld en armoede.

‘Dit boek is een terechte aanklacht tegen de grote gektes van de Amerikaanse maatschappij’ – Irvine Welsh

‘Een boek om door je tranen heen te lezen’ – Naomi Klein

Een doodgewone dag in Amerika

En zo is het maar net. Als je geïnteresseerd bent in dit soort boeken is dit zeker een aanrader maar zoals gezegd geen ontspannend boek om even lekker mee weg te dromen daarvoor zijn de verhalen schrijnend en soms ronduit schokkend.

Je kunt kopen bij o.a. Bol.com en de link vind je hier voor het Ebook en hier voor de papercopy. Ik ontving dit boek ter recensie van Uitgeverij De Geus.

Zou dit iets voor jou zijn?

Annette

*Dit artikel bevat een affiliate link*

10 thoughts on “Boekrecensie

 1. Amerika vind ik een eng land vanwege het wapenbezit. Maar aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen. Als er een begint dan wil de ander zich kunnen verdedigen en dat blijft maar doorgaan. Apart dat de ouders vaak het niet over wapenbezit hebben, maar hebben/dragen zij er ook een?

  Geliked door 1 persoon

  • Een aantal van de kinderen is gedood door wapens die in huis aanwezig waren en dus bijv. vriendje die een ander vriendje per ongeluk dood schiet maar toch wordt het wapenbezit niet aan de kaak gesteld…..hoort er blijkbaar gewoon bij. Ik vind het echt eng dat het daar zo ‘normaal’ is.

   Like

 2. Dit is zeker een boek dat ik zou willen lezen, alhoewel dat misschien een beetje raar klinkt gezien het onderwerp. Waargebeurd is iets wat mij altijd aanspreekt, maar geen boek om ’s avonds in je bed te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee hoor klink niet raar is zeker goed om te lezen ik vond het heel interessant. Blijven toch rare vogels die Amerikanen 🙂 en verdrietig dat de meeste dode kinderen het nieuws niet eens halen omdat zo ‘gewoon’ is….

   Like

 3. Oooh bah wapens… ik heb in mijn jeugd leren schieten. En tijdens een bezoekje aan een crimenele oom van een vriendje, had ik bijna hem per ongeluk neergeschoten, dacht dat ik speelgoed vasthad 😱

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s