Boekreview

Schijnvrucht – Ingrid de Vries

Uit de bookchoice selectie van januari las ik nog een boek. Geen thriller deze keer 😊 maar een meeslepende roman over een liefde die niet mag en toch ontstaat.

Over het boek;

Het boek gaat afwisselend naar heden en verleden en verteld het verhaal van Anna die als 13 jarige een relatie krijgt met een man van 33. De romance begint in 1940 dus aan het begin van de oorlog. Het leest lekker weg en toch lees je met verbazing hoe deze romance is ontstaan en verloopt.

Over de inhoud;

‘Ik denk aan die nacht, lang geleden. Aan dat meisje in het smalle bed op haar zolderkamertje. Het is er donker, door het verduisterde dakraam komt geen licht. Achter de schuifwand klinkt zacht geritsel en gekraak. Verder is het stil. Ze ligt daar zo alleen dat ik haar wil troosten, en ik probeer in haar huid te kruipen. Maar het is mijn eigen huid, mijn eigen lijf, het zijn mijn eigen tranen.’

Op een zomermiddag in 1940 – ze is dan dertien jaar – ontmoet ze de man die haar leven zal bepalen. Hij is kunstenaar, twintig jaar ouder en getrouwd. Wanneer haar vader ontdekt dat ze elkaar opzoeken, krijgt ze huisarrest. Maar niets kan haar tegenhouden.

’s Nachts sluipt ze haar ouderlijk huis uit en gaat ze naar zijn atelier; drie kwartier lopen door een verduisterde stad. Die nachtelijke ontmoetingen – fysiek gevaar en angst voor ontdekking spelen op de achtergrond – wekken bij haar grootse verwachtingen van een voortdurend innig samenzijn. Wanneer ze na de oorlog trouwen, is de werkelijkheid anders. Vage aanwijzingen groeien in haar hoofd uit tot een verpletterende zekerheid. Ze stopt die weg en praat er met niemand over.

Over de auteur;

Schijnvrucht van Ingrid de Vries is een gelaagde vertelling over de subjectiviteit van de waarheid en de grilligheid van geluk. ‘Schijnvrucht’ is gebaseerd op een familieverhaal. Ingrid de Vries is journalist en werkte mee aan verschillende televisieprogramma’s.

Ik vond het boek 3,5 ster waard, het leest lekker weg zoals ik al hierboven schreef maar heeft ook geen echte uitschieters verder. Toch heb ik het met interesse gelezen en er wel van genoten. Bij het lezen van het dankwoord las ik dat dit toch een beetje haar familieverhaal is. Nu maar weer over naar iets spannender 😉

Mocht je dit boek willen aanschaffen wil je dan overwegen om dit via deze affiliate link te doen?

Klik hier om te kopen

Wat lees jij op dit moment?

Annette

*dit artikel bevat een affiliate link*

4 thoughts on “Boekreview

 1. Boek spreekt mij wel aan maar zou het niet bovenaan op mijn lijstje zetten:-) Lees nu Gebrauchsanweisung für den Schwarzwald und Freiburg, klinkt heel saai maar gaat over mijn lievelingsgegied Het Zwarte Woud. Over het ontstaan, de mensen, landschap, eten, gebruiken etc. Ben er door verhuizingen, ziekte en corona al bijna 5! jaar niet geweest dus kan niet wachten. Verder net begonnen aan Fantoomgroei.
  Fijn weekend en alvast heel veel succes maandag!

  Geliked door 1 persoon

  • Normaal gesproken zou ik dit boek ook niet gelezen hebben, maar door bookchoice kom ik nu toch ook met boeken in aanraking die ik normaal niet zou lezen. Toch grappig want ik ontdek echt wel mooie boeken en vandaar ook dat ik het dit jaar toch wat meer wil gaan afwisselen. Ik hoop dat je snel naar het Zwarte woud kunt. Ik begreep dat er door de versoepelingen een aardige run op vakanties aan het ontstaan is, iedereen wil weer :). Fijn weekend.

   Like

 2. Ik denk dat ik meer van het spannende houd, moorden, complotten, de zoektocht naar de moordenaar. Laatst had ik een spannende thriller, alleen om de haverklap zo’n 20-30 pagina’s waarin vrij expliciet beschreven werd wat de 2 geliefden op het matras allemaal niet uitspookten, dat scrollde ik als een malle steeds door… al die scenes erin duurde mij veel te lang haha!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s