Boekreview

Boekreview

Minder stress met Stressologie – Jurgen Spelbos

Ik ontving het boek minder stress met stressologie van Kip & Ei communicatie. Super interessant. Voor mijn werk geef ik al een aantal jaar stress bewustzijns-trainingen dus leuk om dit boek te mogen lezen. De eerste hoofdstukken vertellen vooral een stukje achtergrond en die behandel ik dus ook altijd, goed om te zien dat ik daar goed in ben meegegaan.

Minder stress met stressologie

Over het boek:

Uit recent onderzoek blijkt dat het probleem stress in Nederland nog altijd groeiende is. Meer en meer mensen vallen om. Ervaringsdeskundige Jurgen Spelbos overkwam het ook: hij werd ziek en kreeg een burn-out. Voor hem was het de aanleiding om zich helemaal in stress te verdiepen en te zoeken naar nieuwe invalshoeken om het probleem op te lossen. In zijn nieuwe boek Minder stress met Stressologie, introduceert hij een nieuwe methode waarmee mensen hun stress aanzienlijk kunnen verminderen.

Langdurige, chronische stress die kan leiden tot een burn-out is een probleem dat zich vooral voordoet in de westerse wereld. In het verre oosten kennen ze het niet, ondanks dat mensen daar misschien wel met meer stress te maken krijgen dan wij. Spelbos ontdekte dat eeuwenoude oosterse gebruiken beschermen tegen stress. Hij combineerde dat met alles wat er in het westen voorhanden is om stress het hoofd te bieden en kwam zo op Stressologie: een methode om stress op zeven verschillende niveaus aan te pakken, afgestemd op de individuele behoefte. Deze insteek is veel breder dan de huidige benadering en zorgt voor veel minder stress.

Minder stress met stressologie

15% van de werkende vrouwen en 9% van de werkende mannen heeft een gediagnosticeerde burn-out

Honderdduizenden mensen in Nederland gaan jaarlijks onderuit als gevolg van volksziekte nummer één: chronische stress. Ze worden ziek, depressief of krijgen een burn-out. Het aantal werkende vrouwen dat te maken kreeg met een gediagnosticeerde burn-out steeg van 9,6 procent in 2015 naar 15 procent in 2017, wijst onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair uit. Het aantal mannen steeg van 6 naar 9 procent. In totaal praten we over bijna 1,1 miljoen mensen. Ook opvallend veel jonge mensen worden de laatste jaren geraakt door stress. Het probleem wordt steeds groter, hoog tijd dus voor een nieuwe kijk op stresspreventie en –behandeling.

Ik vond het heel interessant om dit boek te lezen. Zowel voor mijn werk maar zeker ook privé haal je er toch weer goede dingen uit. De schrijver heeft zo’n beetje alle therapieën, behandelwijze etc wel voor je uitgeprobeerd. Goed om over alles een beetje te lezen zodat je kunt kijken of iets je aanspreekt en eventueel bij je zou kunnen passen.

Jurgen Spelbos

Over de auteur:

Jurgen Spelbos (1962) schreef eerder de bestseller In het hol van de leeuw over zijn ervaringen als directeur communicatie bij ING en is stressexpert. Als ervaringsdeskundige weet hij dat stress de oorzaak kan zijn van tal van psychische en lichamelijke klachten. Maar ook dat het nog niet zo eenvoudig is om er vanaf te komen. Het boek is dan ook slechts een begin. Hij is momenteel druk bezig met het opzetten van het Centrum voor Stressologie waarin hij samen met andere stressdeskundigen online en offline trainingen geeft. Het is dan ook zijn missie om meer en meer mensen te leren om een stressvrij leven te lijden.

Je kunt het boek hier kopen:

Papercopy: Klik hier

Heb jij wel eens last van stress gerelateerde klachten? En wat doe jij dan voor een stukje ontspanning? Zelf probeer ik de laatste maanden af en toe een geleide meditatie en dat werkt heel goed voor mij. Ik kan niet zelf ‘mediteren’ daar ben ik veel te onrustig voor dus ik heb die stem echt nodig haha.

Annette

*Dit artikel bevat een affiliate link*

 

13 thoughts on “Boekreview

 1. Dat is echt wel iets voor mij… Hartstikke interessant natuurlijk. Ik merk dat ik door stress (en die zit er al jaren lekker opgekropt) veel lichamelijke klachten heb. Juist omdat ik moeilijk kan ontspannen en in mijn hoofd is het ook vreselijk onrustig. Geleide meditatie heb ik ook wel eens gedaan, en goed dat je dit schrijft. Ik ga het weer oppakken, want ik merk dat ik er soms echt doorheen zit.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vond met name het hoofdstuk over voeding en supplementen interessant. Ook wel shocking dat ons voedsel nog maar zo weinig vitamine bevat en dat we het dus met name innemen voor de vezels….Dat komt dus hoe landbouw tegenwoordig is, dat je nu bijv. 50 perziken moet eten om net zo veel vitamines binnen te krijgen tov 1 perzik pak ‘m beet 30 jaar terug…..

   Like

 2. Ben er ook geweest… randje van de afgrond! Gelukkig met hulp, meditatie en andere levenswijze voel ik mij beter dan ooit.
  Dat met die supplementen, daar heb ik binnenkort een artikel over. Was recent bij Aerde Schoonheidsinstituut en daar een lezing over gehad.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s