Boekreview

Leven voor gevorderden – Esther Mostert

Van Uitgeverij Lucht ontving ik het boek Leven voor gevorderden van Esther Mostert. Esther is een ervaren mindfulness trainer en heeft ook een mentor app ontwikkelt.

Leven voor gevorderden Esther Mostert

Over het boek:

De weg naar een rustig en evenwichtig bestaan. Esther Mostert daagt je in Leven voor gevorderden uit om in de spiegel te kijken en het leven te omarmen zoals het is.

Het boek heeft een fijne en heldere indeling, het is geen ‘leesboek’ als in de zin dat je het van A tot Z doorleest, kan natuurlijk wel 😊 maar je kunt de diverse Fases of stukken onafhankelijk van elkaar lezen. Wel zo handig om op die manier direct naar een situatie te gaan waar je op dit moment mee kampt of meer over wilt lezen.

Ik heb het op mijn gemak doorgebladerd, diverse stukken uitvoerig gelezen en vind het helder en goed geschreven. Lekker met zelfspot en uit eigen ervaring ook geschreven. Dat leest een stuk prettiger en dus niet alsof je een ‘psychologie boek’ leest waar je na 3 zinnen de draad kwijt bent.

Deel 1

Leven voor gevorderden

In deel 1 gaat het over de dingen van alledag, fases waarin je jezelf regelmatig voorbij holt maar nog niet bent vastgelopen of in de knel zit. Esther noemt dit de Pre-mindfulnessfase. Over Drukt, onrust en de tijd die voorbijvliegt dus. Uit deel 1 vond ik vooral het hoofdstuk de Aversie tegen moeten een fijn stuk.

Deel 2

Leven voor gevorderden

In deel 2 komt de zin en onzin van mindfulness aan de orde want tsja, Mindful leven, hoe doe je dat? In dit deel komen de diverse fases van mindfulness aan de beurt, ook weer interessant en die spiegel -en dus herkenning (oeps) ja hoor, guilty kwamen hier diverse malen aan bod. Gelukkig ben ik er de laatste jaren al goed in geslaag veel mee me-time te nemen en bewust geworden dat ik het heerlijk vind om eens even helemaal ‘niets’ te doen. Het stuk over oordelen kwam ook goed binnen, doen we allemaal natuurlijk maar je hiervan bewust zijn en er wellicht ander mee omgaan is best moeilijk. Ook veel aandacht voor stress in dit deel van het boek.

Fijn ook de stukken met Tips & Tricks die je er ‘even snel bij kunt pakken’ als je daar behoefte aan hebt. Handig gedaan.

Deel 3

Leven voor gevorderden

Tot slot in deel 3 een eerlijke kijk op mindful leven in de praktijk oftwel Levensthema’s uitgelicht. Een stuk over vriendschap, overbelasting, ouderschap, verlies/rouw en zingeving.

Wat ik heel prettig vind aan het boek is dat het nergens -voor mijn gevoel- zweverig wordt. Over mediteren bijvoorbeeld is ze lekker duidelijk want ja HOE DAN? Haha ik had dat ook, helemaal gek van al die dingen die dan door mijn hoofd gaan niks geen ‘leeg hoofd’. Ik heb zelf veel baat bij geleide meditatie, fijn zo’n stem die me dan ‘meeneemt’ dus dat werkt goed voor mij, ik doe de geleide meditaties via YouTube via CommitHappines – prettige stem en fijne meditaties.

Kortom lekker boek om er af en toe bij te pakken en lekker doorheen te bladeren, als je ergens tegenaan loopt of gewoon omdat je wat meer wilt weten hoe je het beste met een bepaalde situatie om kunt gaan. Je kunt het boek voor EUR 20,- kopen bij o.a. bol.com -> Klik hier voor de link

Wat jij van Mindfulness?

Annette

*ik ontving dit boek ter review en het artikel bevat een affiliate link*

4 thoughts on “Boekreview

  1. Lijkt mij ook een heel fijn boek en vooral herkenbaarheid vind ik belangrijk. Dingen die je zelf ook merkt en tegenkomt. Ik heb ooit een “cursus” mindfulness gedaan via de huisarts en alhoewel ik het toen toch best raar vond heb ik er nu toch baat bij. Gelukkig dat het boek niet zweverig of te wetenschappelijk is, dat is iets waar ik ook snel bij afhaak.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s