Boekreview

Imogen Matthews

Het meisje achter het prikkeldraad

Via uitgeverij De Fontein kreeg ik dit e-book toegestuurd om te lezen en voor jullie een recensie te schrijven. Hij kwam net op tijd om mee te nemen op vakantie dus al op Schiphol kon ik in dit boek starten.

Samenvatting:

Amersfoort, 1944. Saskia en Frans zetten hun leven op het spel om de gevangenen in Kamp Amersfoort te helpen. Deze meeslepende roman is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

Amersfoort, 1944. De bezetting is een dagelijkse realiteit voor de jonge geliefden Saskia en Frans, met het concentratiekamp net buiten de stad. Frans reist elke dag naar het kamp om het keukenafval op te halen. Als een gevangene hem smeekt een brief naar buiten te smokkelen, besluit Frans dat te doen, ook al brengt dat hemzelf en zijn familie in gevaar. Samen met Saskia verzamelt Frans honderden brieven van gevangenen, en brengt hij de antwoorden terug naar het kamp. Maar dan wordt Saskia opgepakt en opgesloten in Kamp Amersfoort, en Frans zoekt wanhopig naar een manier om haar te redden. Hij zal haar moeten helpen ontsnappen uit het kamp – ook al zegt iedereen dat dat onmogelijk is…

Mijn mening:

Het blijven altijd beklemmende verhalen die over de WOII. Dus om te spreken over een ‘goed’ boek voelt toch een beetje vreemd. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wel iets ‘geromantiseerd’. Qua drama hoef je niets toe te voegen want we weten allemaal wat een verschrikkingen er in de concentratiekampen heeft plaatsgehad.

Ik wist trouwens niet dat er in Amersfoort een concentratiekamp was dus ook weer iets geleerd. De schrijfstijl van het boek is erg prettig maar het verhaal blijft natuurlijk beklemmend. Ik heb het met plezier gelezen als je dat zo mag zeggen. Zeker een aanrader wat mij betreft en ook om te lezen wat er zo vlak bij mij in de buurt is gebeurd in die tijd.

Mocht je het boek willen aanschaffen dan kan dat via deze affiliate link:

Klik hier om te kopen

Lees jij wel eens boeken over WOII?

Annette

7 thoughts on “Boekreview

  1. Vroeger keek ik nog wel eens films over de Tweede Wereldoorlog en soms documentaires over de kampen. Wat een wrede tijd was dat, bizar dat dat allemaal kon gebeuren. Dit is een boek die ik misschien, als de bibliotheek hem ook heeft, ga lezen. Zeker omdat het ook een waargebeurd verhaal is, met hopelijk (in zekere zin) wel een happy end…

    Geliked door 1 persoon

  2. Als je je ertoe kan zetten, Schlinders list vond ik een “prachtige” film. Ook wel triest maar van wat ik mij kan herinneren ook wel “spannend”. Het kan ook zo zijn dat het boek heftiger is, in Hollywood willen ze natuurlijk de beelden niet te erg maken anders kijkt niemand denk ik…

    Geliked door 1 persoon

  3. ‘Mooi’ boek voor zover je dat kunt zeggen inderdaad. Verschrikkelijk maar de mens komt waarschijnlijk nooit tot vrede gezien de situatie in Rusland en de Oekraïne en al jaren in Syrië en landen als Jemen. Ik wist wel dat er in Amersfoort zo’n kamp was mijn oma is geboren in Amersfoort en heeft daar tot haar 10e gewoond ze was van 1902 dus toen nog niets van die verschrikkingen. Zijn er 2 weken geleden even geweest op Open Monumentendag. Ik lees nu Oorlog en Terpentijn dat gaat over de 1e Wereldoorlog erg ‘mooi’ boek ook. Fijn weekend!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s